Ин мемориам: Васа Рутоњски (1952- 2020)

НОВИ САД: После дуге и тешке болести, у Новом Саду у 68. години живота умро је бивши фудбалер Војводине Васа Рутоњски.
v
Фото: fkvojvodina.rs

Рута, како су га сви звали прве фудбалске кораке начинио је у пионирима Славије, где му је играо брат Слободан, али врло рано  прешао је у редове Воше.

Пуних десет година Васа је био стуб одбране црвено–белих, фудбалер без којег се није могао замислити тим. Играо је на месту центархалфа, био је велики борац, непрелазан, а истицао се сјајном скок игром.

У црвеном белом дресу Воше одиграо је чак 476 утакмица (десети је на већној листи фудбалера Војводине) и постигао четири гола. 

Био је члан генерације коју лансирао легендарни Тоза Веселиновић, а која је између осталог освојила Митропа куп (1977), титулу вицешампиона тадашње Југославије (1975), а поред Рутоњског у тиму су били такви асови као: Свилар, Вујков, Јурчић, Вукашиновић, Новоселац, Алексић, Никезић, Ивезић, Павковић, Леринц, Мокуш, Вучековић, Перазић ...

На крају играчке каријере, Рута се отисну преко „баре“. Играо је неку врсту малог фудбала у Сан Хозеу у Америци, а по повратку носио је дрес вољеног клуба Славије с још неколицином бивших играча Војвиодине (Трифуновић, Мокуш). После завршетка  играчке каријере, неколико година био је спортски директор Салајчана, а потом се определио за приватни бизнис и имао штампарију. Међутим, остао је и даље део велике породице Фудбалског клуба Војводине, редовно је био на трибинама „Карађорђа“ и активно учествовао у раду секције ветерана црвено–белих.

Комеморација поводом сахране Васе Рутоњског је у у понедељак у 13 сати у Фудбалском центру “Вујадин Бошков” у Ветернику, а сахрана је истог дана у 15 сати на Градском гробљу у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести