Раставац након победе Војводине против бањалучког Борца: Назиру се одговори на бројна питања

Први контролни меч Војводине за сезону која следи многи су дочекали у складу са максимом да се „по јутру дан познаје“, другима ће прихватљивија бити она с друге стране дијаметра о „првим мачићима“, док ће се трећи, вероватно и најбројнији, двоумити да ли у сећању да архивирају само позитиван резултат у сусрету са Борцем (1:0) или начин на који је одлучујући гол постигнут. Као из фудбалских уџбеника да је прекопиран.
1
Фото: ФК Војводина

Заједнички именилац свих сабирања и одузимања у различитим изворима утисака и оцена о Војводининој премијери сигурно ће бити садржан у мишљењу да резултат тог типа утакмица и није важан у односу на одговоре које ће тренер Милан Раставац са сарадницима потражити на питања која тренер себи поставља уочи изазова на дуге стазе. Отуда и два потпуно различита састава у два полувремена, комбинована до те мере да и најревноснији пратиоци клуба не би могли са сигурношћу да дефинишу стартну такмичарску поставу.

– Ако бих потражио разлог сопственом задовољству, онда би то било наше заједништво и начин на који смо се постављали у односу на захтеве игре – сажео је од‌јеке првог искушеља тима на чијем је челу, што се струке тиче, Милан Раставац. – Назиру се извесне идеје у игри које сам желео да видим у функционисању линија тима. Најлакше је то било уочити код постизања гола, зато што је акција ишла по плану, баш како смо желели да се развије. Момци су добро препознали простор и тајминг, зато је и резултирала голом. Наравно да резултат није, нити би требало да буде императив у контролним утакмицама. На многа питања добили смо одговоре, баш као што смо свесни да нам још доста посла предстоји, како бисмо све поставили на своје место, да би све функционисало како смо и замислили. 


Војводина данас са Марицом Христа Стоичкова

Другу контролну утакмицу на припремама у Словенији Војводина ће играти данас са бугарским друголигашем Марицом из Пловдива. Статус друголигаша Марица је стекла у сезони 2017/18. године, а у претходној сезони заузела је девето место. Утакмица почиње у 17.30 часова.

У кругу фудбалера који су поникли у том клубу најсјајнија је звезда легендарног фудбалера Барселоне Христа Стоичкова.


Два различита састава „пола у белом, пола у црвеном“ оставили су, на први поглед, посматраче у недоумици, без одговора на питање који је састав прави. Сваки следећи поглед одређивао је правац у смеру да су оба састава права и да ће стартна постава зависити од утакмице до утакмице, условљена околностима пред сваки изазов на два фронта, у Суперлиги и у такмичењу за Куп Србије. Играчи равноправно конкуришу за свако место у екипи, а ко ће на терен зависиће од тренутне форме играча, али и од система игре и супарника с друге стране терена. 

– Сви имају исту шансу, крећу са идентичне стартне позиције – каже Раставац. – Свима дајемо на знање да рачунамо на њих и да искључиво од њих зависи ко ће и у које време заиграти. Шансу је добило и неколико младих фудбалера. Неки су је искористили у значајнијој мери, неки у мањој. Рачунамо на осцилације у њиховом учинку, разумљиво је то на сваком почетку. За њих је најважније да препознају сигнале да рачунамо на њих, колико је и нама важно да уочимо њихове повратне сигнале о сопственим капацитетима за овај тим.

На споју искуства и младости двојице врсних стрелаца, Немањи Николићу и Милану Видакову, Војводина и војводинаши, између осталог, препознају разлог вери у лепши нови почетак. Спортски сектор, на чијем је челу директор Марко Јовановић, најавили су и долазак Сенегалца Ив Барајеа на словеначко Похорје. Велико интересовање у српској спортској јавности изазвао је долазак црногорског репрезентативца из Барселоне, голмана Лазара Царевића. Бранио је друго полувреме. 

– Лазар је млад момак, али за своје године искусан и поуздан голман – цени тренер Војводине. – То је могуће уочити на основу његове мирноће приликом интервенција и процене ситуација пред голом. Значајно је његово искуство које је стекао у Барселони, има још довољно простора и могућности за надградњу. Надам се да ћемо до почетка првенства бити у комплетно саставу. Недостају нам неколицина играча, због повреда и болести, тако да ћемо да се у ходу прилагођавамо ситуацији на терену. Генерално, план припрема реализујемо у складу са планом и у предвиђеном ритму. 

Други део припрема на словеначком Похорју завршава 1. јула за када је предвиђен повратак у Нови Сад. После бањалучког Борца, пред Новосађанима су још четири контролне утакмице.

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести