Станковић деценију после освајања ЛШ: Украс моје каријере

БЕОГРАД: Трофеј Лиге шампиона освојен са Интером украсио је моју каријеру и дао смисао мом професионалном путу, каже Дејан Станковић, тачно 10 година након чувеног тријумфа у финалу против Бајерна у Мадриду (2:0).
Stanković Dejan/FK Crvena zvezda
Фото: ФК Црвена звезда/Дејан Станковић

Један од најбољих српских фудбалера у последње две деценије, од зимус тренер Црвене звезде, истиче да је те вечери у Мадриду, у току славља и еуфорије имао исти став као данас, 10 година касније - то је тренутак који је чекао цео живот.

"Тог дана је сваки тренинг, свака утакмица, сва одрицања, све је добило потпуно нову димензију. До тада сам већ освојио много трофеја, титула, одиграо много значајних И великих утакмица. Али, после финала Лиге шампиона и освајања пехара, могао сам себи да признам да је мој животни пут и професионални избор добио апсолутни смисао".

Станковић додаје да је освајањем Лиге шампиона испунио сан и остварио свој најважнији професионални циљ.

"Годинама сам маштао, радио, тренирао, да бих то доживео. Желео сам, баш онако срцем и душом да ми се то догоди. Наравно да ме је самим тим и постигнути успех променио, као да сам схватио да свако одрицање има сврху и колико је фудбал леп".

На питање чега се се прво сети када се спомене чувена сезона и освајање "триплете" Станковић каже:

"Прва помисао кад се помене триплета је екипа чији сам био члан. Помислим на све те момке с којима сам живео и радио у то време. Колико добрих карактера на једном месту. И сви са истим циљем, идентичним жаром и посвећеношћу ишли смо корак по корак ка трофејима. Испоставило се да смо, заправо, закорачили у историју. Помислите само колико је легендарних играча и тимова прошло кроз Калчо. А само је моја генерација успела да освоји сва три трофеја у сезони. И да закључим одговор на ово питање, кад се прича о тој сезони обавезно помислим и на непоновљивог тренера, лидера какав је Жозе Мурињо.

Станковић није могао да издвоји један моменат који је био прекретница, односно преломио ту сезону у корист Интера.

"Тешко је говорити да је у питању моменат или догађај јер сезонаје дуга и пуна изазова . Тешко је било у групи са Динамом, у Кијеву. Губили смо до 86.минута, али су Милито и Снајдер постигли голове за три бода, која су касније била кључна за пласман у нокаут фазу. Двомеч са Барсом у полуфиналу је посебна прича. Пред прву утакмицу у Милану, Мурињо је од нас тражио само да у Барселону “понесемо” било какву предност. Испунили смо му жељу са 3:1 а онда је он направио тактику која је гарантовала финале".

Станковић је сада у Мурињовој улози, тренира Црвену звезду и каже да је у том послу најважније имати поштовање за све играче, сараднике, али и противнике.

"Друга ствар су јасни и конкретни задаци које постављам пред стручни штаб односно играче. И, коначно, одлучност у спровођењу идеја односно филозофије игре за коју сматрам да је адекватна".

Звезда је надомак титуле, циљ је дупла круна, која би сигурно много значила Станковићу на почетку тренерске каријере.

"Звезда ме научила као дете да су трофеји њена обавеза. То сам овде, на Маракани, јако добро научио. С тим сазнањем кренуо сам у Италију. Имао сам срећу да се и у Лацију односно Интеру увек борим за највише циљеве. С тим у вези, верујем и дајем све од себе да стигнем до првих тренерских трофеја. Ако успем у томе, имаће посебно место у мојим успоменама. Јер, поштено речено, почетак новог поглавља у животу са титулама у мојој Звезди је нешто најлепше што бих могао да пожелим"

Упоредо са обавезама које ћете имати у Црвеној звезди, овог лета биће одржана и трећа сезона Кампа Деки 5.

"Више пута рекао сам да је и тај рад са децом током две сезоне кампа допринео мојој одлуци да уђем у тренерски посао. Боравак са камперима на терену некако је распламсао у мени жељу да поново свакодневно будем део фудбалске игре. Направили смо одличан систем који успешно функционише. Циљ апсолутно остаје исти - дечји осмех! Игра, забава, дружење у врхунским условима, по детаљно испланираном програму тренинга", истакао је Станковић.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести