Веселиновић: Нема утакмица, тренирам и пратим вести из Србије

Ранко Веселиновић, капитен екипе Војводине у јесењој фудбалској полусезони, при крају зимског прелазног рока потписао је за МЛС лигаша Вакувер Вајткепсе и отишао на западну обалу канадског дела северноамеричког континента.
д
Фото: Приватна архива

На његову жалост, још увек није дебитовао у новом дресу, јер је почетком марта, после само два одиграна кола, првенство у америчкој сокер лиги суспендовано због коронавируса.

- У Ванкувер сам стигао 7. марта и некако се то потрефило с прекидом лиге – из Канаде је за читаоце „Дневника“ рекао Веселиновић, младић рођен 1999. године. – До сада сам се упознао с клубом и градом у ком ћу живети и на основу првих утисака сматрам да сам направио велики искорак у каријери. Нисам могао ни да претпоставим да су Вајткепси толико добро организовани и да воде рачуна о сваком детаљу, а нарочито о играчком кадру. Иако су екипни тренинзи забрањени, у свакодневним смо контактима, допремили су нам ових дана тренажне собне бициклове како бисмо, колико год је то могуће у овим условима, одржали ниво форме. Уз то, снабдевају сваког од нас храном и осталим потрепштинама, а на нама је да максимално испоштујемо програм рада који смо добили, како бисмо могли одмах да наставимо првенство, када та одлука буде донешена.

Јесте ли успели да се барем сместите?

- Првих неколико дана био сам у хотелу, а сада сам пронашао стан, тако да сам решио то питање. Гледам да не излазим пуно напоље, јер, иако нема званичне забране кретања водим рачуна о томе да се чувам и да не изазивам судбину. Изађем само да истрчим одређену деоницу, остале вежбе одрађујем у стану и чекам да ово прође и да покажем због чега сам у Канаду дошао.

Како је Ванкувер стартовао у МЛС лиги?

- Имамо по победу и пораз, а онда је првенство прекинуто.

Има ли пуно странаца у вашем тиму?

- Има играча са свих страна света.Мало их је из Европе, углавном су ту Латиноамериканци. Овде је Давид Милинковић, момак рођен у Француској и има држављанство те земље. Говори добро српски и често се с њим чујем. Генерално, споразумевање ми није проблем, јер знам енглески, па невоље те врсте немам.

Каква је ситуација с коронавирусом у Канади?

- Ово је западна обала и ту није ни приближно драматично као на истоку северноамеричког континента. Према подацима од пре два дана, у Британској Колумбији, којој Ванкувер припада, има укупно око 900 заражених људи, док је на истоку, у Квебеку, тај број значајно већи и тамо је око 3.500 инфицираних. У САД су, међутим, те бројке драматично веће и од развоја ситуације тамо зависиће и то када ће првенство у МЛС лиги да буде настављено. Овде су затворени ресторани и тржни центри, осећа се напетост, али забране кретања нема, попут оне у Србији и још неким европским земљама. Народ је доста дисциплинован, нема масовних окупљања и управо због тога могу да напустим стан и да одем на трчање.

Пратите ли стање у Србији?

- Наравно, свакодневно сам у контакту с члановима породице и другарима. Ситуација је веома незгодна у читавом свету, али настојим да останем позитиван и верујем да ће убрзо стићи много боље и лепше време.

Навијачи Воше били су затечени када су сазнали да напуштате црвено-беле, да ли сте пратили игре бившег тима до прекида Суперлиге?

- Права је штрета што је првенство прекинуто, јер је Војводина играла веома добро и сасвим се примакла циљу, пласману у европску конкуренцију. Надам се, ипак, да ће црвено-бели успети да остваре жеље навијача и поново заиграју у квалификацијама за Лигу Европе, јер су сада сасвим близуи томе. Пратио сам све утакмице, макар кроз краће приказе, такозване хајлајтсе и уверио сам се да су њихове партије биле на заиста високом нивоу. Било је и мени најблаже речено необично када сам сазнао где ћу наставити каријеру, јер сам читав живот пре тога био у Воши и једноставно сам се навикао на то окужење. Ово је, међутим, професионализам и отишао сам тамо где ће ми бити боље. Љубав према Војводини остаће да живи у мом срцу и увек ћу бити уз њу – поручио је Ранко Веселиновић, младић који је брзо засијао на фудбалском небу Србије, постао члан младе репрезентације и један од најмлађих капитена у историји новосадске Старе даме.

Александар Предојевић


Са земљацима све је лакше

Иако је веома кратко у Канади, популарни Раша стигао је да упозна и неке наше људе који живе у овој земљи.

- Знам да овде живи пуно људи из Србије, а с два пара сам се већ упознао. Код једног од њих сам баш пре неки дан био на вечери и сигурно је да ми пуно значи то што и овако далеко од отаyбине уз себе имам људе с којима ме веже исто порекло. Још да се настави МЛС лига и све ће бити како сам и прижељкивао – поручио је Веселиновић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести