Бојовић поново у репрезентацији: Србија мора на ЕП

БЕОГРАД: Кошаркашица Србије Миљана Бојовић, пред меч против Турске у квалификацијама за Европско првенство 2021. године, каже да је најважније да се победом стартује у овом "прозору".
bojovic, epa
Фото: EPA-EFE/MACIEJ KULCZYNSKI

Изабранице Марине Маљковић сутра од 17 сати дочекаће Туркиње у Хали спортова Ранко Жеравица".

"Најважније је почети тријумфом. Тешко ми је да имам очекивања, јер у ногама немам ниједну утакмицу са овом репрезентацијом. Турска има јаку лигу, имају јаку бековску линију, играју чврсто у одбрани, на мали број поена. Сигурно ће бити тешка утакмица, али репрезентација Србије увек иде на победу. Очекујем да дамо све од себе и да ће то бити довољно да забележимо добар резултат", рекла је Бојовић Танјугу.

На Европском првенству овог лета, које су организовале Србија и Летонија, плејмејкер пољске екипе Полковице после 10 година требало је да заигра на Еуробаскету.

Повреда коју је зарадила на последњем тренингу пред старт шампионата искуључила ју је из тима који је касније освојио бронзану медаљу.

"Нисам учестовала на ЕП, али са доста времена провела са девојкама. Лепо ми је када их поново видим на окупу, насмејмане, спремне за рад. Иако имам неко искуство у ногама, узбуђена сам због утакмица. Надам се да ће све протећи како треба. Ово је окупљање где нема много времена да се екипа припреми, а ја сам генерално нова. Велики део екипе се познаје, знају Маринин систем. Мени преостаје да се уклопим што боље, да пратим њих и да неким својим искуством помогнем".

Поред Турске, ривали српских кошаркшица у групи Е за пласман на шампионат Старог континета су још Албанија и Литванија.

Европска бронза освојена пре четири месеца, као и резултати претходних година почев од 2015. и златне медаље, обавезују на пласман на турнир који ће 2021. године организовати Француска и Шпанија.

"Ако гледамо резултате претходних година, Србија мора да се квалификује на ЕП. Да ће бити тешко, биће. Каква год да је група, то су утакмице за које екипа нема много времена да се спреми, које се играју на искуство. Србија то има и надам се да ће обезбедити пласман на ЕП", рекла је Бојовић.

За дуеле у првом квалификационом прозору против Турске и Албаније, селектор Марина Маљковић одлучила је позове доста млађих кошаркашица, а бивши организатор игре Барслеоне, Олесеа, Риваса, Кошица, Фенербахче, Буржа и Партизана истиче да се радује новим лицима из српске кошарке.

"Радујем се да видим нове девојке. Дуго сам ван Србије и не знам наше млађе кошаркашице и једва чекам да видим шта знају, како уопште данашња генерација игра. Ми старије смо увек ту да помогнемо, да покушамо да пренесемо неко наше искуство на терену али и ван терена".

После квалифиакција за ЕП, врло брзо долази квалификациони турнир за одлазак на Олимпијске игре у Токио, за чије домаћинство се кандидовао и КС С.

"Обрадовала сам се када сам видела да се Србија кандидовала за домаћина турнира. Све је некако згуснуто, али у мојој глави то је још све некако далеко, још ни квалифкације за ЕП нисмо прошли. ЕП прошлог лета било ми је за наук да никад не планирам унапред. За сада сам само фокусирана на квалификације и меч против Турске", закључила је Бојовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести