Број жртава у ШУМСКИМ ПОЖАРИМА у Чилеу повећан на 99

САНТЈАГО: Број жртава шумских пожара у центрланом Чилеу повећао се на 99, док се неколико стотина људи води као нестало, саопштиле су данас локалне власти.
Танјуг/AP Photo/Esteban Felix
Фото: Танјуг/AP Photo/Esteban Felix

Председник Чилеа Габријел Борић изјавио да се држава соучава са "трагедијом велике магнитуде", пренео је Ројтерс.

Од укупног броја преминулих, идентификовано је њих 32. Поред тога, урађено је 25 обдукција, наводе чилеански медији.

Хитне службе настоје да обуздају ватрену стихију која прети и урбаним подручјима.

Црни дим се надвио над многим деловима региона Валпараисо у централном Чилеу, у којем живи скоро милион становника, а ватрогасци користе и хеликоптере у борби против ватре.

Области око приморског туристичког града Вина дел Мар су међу најтеже погођенима, а спасилачки тимови се боре да стигну до свих угрожених области.

Министарка унутрашњих послова Каролина Тоха изјавила је да се земља суочава са најгором катастрофом од земљотреса 2010. године, када је погинуло око 500 људи.

"Подручје захваћено пожарима данас је много мање него прошле године, (али) сада се повећава површина угрожена ватром", рекла је Тоха.

Она је навела да су власти највише забринуте због тога што се неки од активних пожара развијају веома близу урбаних средина "са веома великим потенцијалом да угрозе људе, куће и друге објекте".

Шумски пожари нису неуобичајени у Чилеу током летњих месеци, а прошле године је током рекордног топлотног таласа страдало око 27 људи и уништено више од 400.000 хектара земљишта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести