Младе кошаркашице освојиле сребро на ЕП

Млада женска кошаркашка репрезентација Србије поражена је од Шпаније са 69:50 у финалу Европског првенства одржаног у Шопрону.
srpske kosarkasice1
Фото: FIBA

Треће место припало је Холандији, која је у мечу за брозну победила Италију са 65:60.

Изабранице селектора Милоша Павловића поражене су у финалу од моћне селекције Шпаније, али то никако не умањује њихов величанствен успех и све што што су показале на овом шампионату. Упркос великом труду и борбености наш млади тим није могао да се супротстави како је желео селекцији која је на првенству рушила све пред собом и са седам максималних победа дошла до златне медеље.  

До првих поена наш млади тим је дошао после два и по минута игре. Изабранице селектора Павловића имале су проблема да се привикну на игру са доста физичког контакта, што је веома снажној селекцији Шпаније далеко више одговаралао. Српске репрезентативке су у првој четвртини погодиле само три шута из 17 покушаја, што је довело до минуса од девет поена после десет минута игре – 15:6.  Нису ни ривалке ништа боље шутирале у тим тренцима, али им је доминација у скок игри омогућила да дођу до двоцифрене предности у 15. минуту – 21:7. Ништа се није променило у односу снага до краја првог полувремена. Наставили су се проблеми нашег тима у организаицји напада и шуту, што су Шпанкиње све више користиле и повећавале предност – 34:11.

Фото: FIBA

Селекција Шпаније је серијом 7:0 започела друго полувреме, повела са 41:11 и практично решила питање победника. Тек тада се наш млади тим опустио и почео да игра слободније. Постигла је Србија више поена у трећој четвртини него у комплетном првом полуврмену, успоставила равнотежу, али то није помогло да се значајније смањи заостатак до истека 30. минута – 51:23. Иако је све било решено, српске репрезенативке су показале огромну жељу, да добију последњу четвртину,  смање резултат до краја утакмице и изборе се за што часнији пораз.

Фото: FIBA

Србија – Шпанија 50:69 (6:15, 5:19, 12:15, 27:18)

СРБИЈА: Наумчев 3, Ђорђевић 1, Вујисић 6, Јованчевић, Радуловић, Зукановић 2, Турудић 7, Бојовић 4,  Раца 14, Вучковић, Катанић 13, Стојановић.

ШПАНИЈА:  Ераунчетамургуљ, Ајусо 9, Пења, Ечари 1, Аризтимуњо 2, Гинзо 14, Касерас, Барнеда, Соле 3, Ипарагире 3, Мбулито 21, Педанде 16.

Ивана Раца и Ивана Катанић у идеалној петорци шампионата

Фото: Ivana Raca, foto: FIBA

Поред огромног успеха, освајања другог места и сребрне медаље, на Европском првенству у Мађарској, млада женска репрезентација Србије заслужила је и два индивидуална признања.

Ивана Катанић и Ивана Раца одличним играма заслужиле су да се нађу у идеалној петорци шампионата. Поред њих шампионат у Шопрону обележиле су Лара Вестерик (Холандија), Сатоу Сабали (Немачка) и најкориснија играчица Ирис Џунио Мбулито из Шпаније које је понела МВП титулу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести