Пау Гасол је најбољи стрелац у историји Евробаскета

Шпански корашкаш Пау Гасол престигао је Француза Тонија Паркера и постао најбољи поентер у историји Европских кошаркашких првенстава.
gasol, epa
Фото: EPA (ROBERT GHEMENT)/Pau Gasol

Шпаници су победили Мађаре лако са 87:64, а Пау Гасол је убацио 20 поена. Да би престигао Паркерова 1.104 поена требало му је 14 кошева.

Гасол има шансу да до краја шампионата своју предност у односу на Паркера увећа јер су Шпанија после групне фазе игра још најмање једну утакмицу на шампионату у осмини финала.

"Пре свега сам срећан и захвалан што сам успео да урадим нешто овако велико. Значи да сам имао велике тренере, био део добрих тимова и то је нешто због чега сам захвалан. Овде смо да освајамо шампионате и медаље и то је наш циљ. Да наставимо да се крећемо напред и приближавамо се свом циљу. Ово је лепо, али овде смо дошли да освојимо Евробаскет и то мора да нас покреће напред", рекао је Гасол.

Није имао посебну поруку за саиграча из Сан Антонио Спарса, Тонија Паркера кога је уз Дирка Новицког оставио иза себе.

"Немам заиста поруку за Тонија. Тони и Дирк су међу највећима који су икад играли на међународном нивоу. Невероватно је бити у тако елитном друштву са њима. Част због које сам врло поносан", каже Гасол.

Гасолу је на достигнућу честитао и селектор Серђо Скариоло који је прокоментарисао да се из Гасоловог приступа раду може много шта научити, као и да му је драго што је био уз њега у толико такмичарских циклуса.

Пау Гасол је на 55 одиграних утакмица просечно бележио 20.4 поена, Паркер је одиграо 68 утакмица за Француску и просечно имао 16.2, а Новицки је одиграо за Немачку 49 мечева и просечно уписивао 21.4 коша.

Ефикаснији од њих тројице је просечно по утакмици легендарни Никос Галис који је по мечу бележио нестварна 31.2 поена, али је на Евробаскету одиграо свега 33 меча и дошао до 1.033 коша.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести