Пешић: Дајте нам подршку и биће резултата

У кући кошарке данас је обављена званична промоција Светислава Пешића као новог селектора мушке кошаркашке репрезентације Србије.
Svetislav Pesic/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Светислав Пешић

“Радујем се новом изазову и што сам поново тренер репрезентације. Сигуран сам у оно што знам, не сумњам да ћу имати подршку и трудићу се да своје искуство ставим на располагање”, рекао је нови селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић.

"Сигуран сам да ће ми председник Савеза Саша Даниловић и нови директор Драган тарлаћ пружити подршку. Кошарка треба да припадне кошаркашима, из тог света смо. Ослоните се мало на нас, дајте нам подршку и биће резултата", изјавио је Пешић на званичној промоцији у просторијама КСС.

Пешић је додао да је увек говорио да је Савезу потребан тренер који ће бити ту, да свој део живота проводи овде.

"Имам подршку породице, имам и мотива. За сада сма здрав, а што тиче среће биће нам потребна свима. Знате како се каже - што више радим, више ћу среће имати. Није ми први пут, имам нека искуства, али заборави искуство ако не знаш да га искористиш. Трудићу се да своје знајне ставим у службу српске кошарке, не само репрезентације", истакао је Пешић.

”У добром сам стању. Председник нам је Даниловић пожелео срећу, и требаће нам. Радујем се што сам поново селектор репрезентације, није ми први пут. Трудући су се да моје искуство и знање ставим у службу српске кошарке, не само репрезентације”, рекао је Пешић и онда нагласио:

”Добили смо оно што смо хтели - да кошарка припадне кошаркашима. Ту смо ја, Даниловић, Тарлаћ, Крстић, Болић... Ослоните се на нас и биће све у реду”, додао је.


Имам мотива, удвараћу се играчима

Увек сам говорио да је Савезу потребан тренер који ће бити ту, да свој део живота проводи овде, додао је Пешић.

"Имам подршку породице, имам и мотива. За сада сма здрав, а што тиче среће биће нам потребна свима. Знате како се каже - што више радим, више ћу среће имати. Није ми први пут, имам нека искуства, али заборави искуство ако не знаш да га искористиш. Трудићу се да своје знање ставим у службу српске кошарке, не само репрезентације", истакао је Пешић.

Чувени тренер, освајач последња два злата за српски државни тим, у Истанбулу 2001. и Индијанаполису 2002, упитан је и да ли ће посетити Николу Јокића, који овог лета није играо за репрезентацију.

"Добио сам од Савеза добар ауто, али могу да кориситим у Србији и региону (смех). Сигурно да планирам да обиђем све играче, не само Јокића, него и Теодосића. У главама нам је да видимо шта можемо да урадимо за квалификацијима у новембру, а кад се то заврши онда ћемо имати више времена. Медији су писали како се удварам Јокићу. Сваком ћу се удварати, сваком играчу ћу причати како је много добро за њега да игра за репрезентације. Нећу бити само тренер, већ ћу бити ментор, посвећиваћу се сваком играчу, да им помогнем да буду бољи, да направимо емпатију, да помогнем", рекао је Пешић и открио да још није "комплетирао" стручни штаб.

Нови селектор дебитоваће у новембарском "прозору" квалификација за Светско првенство, када ће Србија 25. новембра дочекати Летонију, а три дана касније гостовати Белгији.


Он је упоредио пређашња ангажовања у националном тиму са овим новим.

”Ово је сада Србија, није више Југославија. У сваком смислу, не само кошаркашком. Оно што сам причао ових година је да репрезентацији треба професионални тренер. Ево, сад га имате. Ја ћу овде живети, већи део свог времан бити овде”, рекао је популарни Кари.

Он је истакао подршку породице у доношењу одлуке да прихвати овај посао и рекао да му је то пуно значило, као и да му је супруга Вера рекла да може да прихвати посао јер му фали још једино олимпијска медаља.

Пешић се на клупу државног тима враћа после 19 година, након што је у претходном мандату освојио титулу првака Европе 2001. у Истанбулу и титулу шампиона света 2002. године у Индијанополису.

У тренерској каријери био је селектор Немачке са којом такође има европску титулу, а водио је бројне тимове широм Старог континета и са Барселоном 2003. године тријумфовао у Евролиги.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести