Систем штап-канап изгледа довољан за медаљу

Женска кошаркашка репрезентација Србије је на Европском првенству за играчице до 20 година освојила сребрну медаљу, поражене су наше младе даме од Шпаније у финалу.
srpske kosarkasice
Фото: FIBA

Наше девојке су иза себе оставиле великане женске кошарке Старог континента Мађарску и Италију и готово да је тешко објаснити како се дошло до овако великог успеха, али се чини да су таленат и велико срце донели  сребрну медаљу.

Женска кошарка има велику и богату традицију у нашој земљи, било је година вакуума, али се ситуација поправља и пуно се ради у унапређивању система који ће осигурати наставак добрих резултата свих наших репрезентативних селекција.

„Осим меча с Русијом у групи, све остале утакмице су девојке одиграле врхунски. До финала су прескочиле Мађарску и Италију, веома квалитетне репрезентације с огромним реномеом у свету кошарке, али за Шпанију нису имале довољно снаге. Сребро са Европског првенства је успех каквом се мало ко надао и девојке заслужују све похвале“, рекао је Драган Вуковић, тренер актуелног шампиона Србије Црвене звезде.“Оно што је веома битно је да су у овој репрезентацији носиоци игре девојке рођене 1999. године и оне ће имати право да наступају и следеће године. Важно је то да су све из наших клубова, претежно из Црвене звезде и Радивоја Кораћа, и сада се види да играње Регионалне лиге даје резултат.“


Две Иване у идеалној петорци

Спуштена је завеса на Европско првенство за кошаркашице до 20 година, које је јуче окончано у мађарском граду Шопрону, а на коме су сјајне Српкиње освојиле сребрну медаљу, што је изузетан супех.

Поред сребра, две наше  играчице имају додатно радост, Ивана Раца и Ивана Катанић уврштене су у иделану петорку шампионата. Поред њих, ту су се нашле и Лара Вестерик (Холандија), Сатоу Сабали (Нермачка) и најкориснија играчица ЕП Ирис Мбулито из Шпаније.

 Д. Кн.


Готово да има три пута више девојчица на кошаркашким теренима од великог успеха  сениорске репрезентације на ЕП и ОИ, али услови рада су највећи проблем. Не може Србија да се мери са Шпанијом, Француском, Турском, Италијом и многим другима по условима рада, али их све чешће оставља иза себе на великим надметањима.


Све више клубова добро ради

Уз Црвену звезду и Радивој Кораћ, озбиљно раде Партизан и Краљево, али има још  места  у Србији који се боре за своје место. „Драго ми је што се ради све боље. Ту су Шабац и Беочин, па Врбас, а очекујем све најбоље од Студента из Ниша и Бора, који имају помоћ локала, као и ЖКА из Новог Сада. Крагујевац има три тима па се квалитет разводњава, а много ми је жао што су Вршац и суботички Спартак у незавидном положају. Има простора за бољи рад и верујем у њега, а Савез ће сигурно наставити да помаж колико може како бисмо могли да се надамо наставку добрих резултата на међународној сцени“, рекао је Вуковић.


„После златне медаље на Европском првенству у Будимпешти, све је  кренуло на боље, одзив девојчица је велики и сада је то много боље него минулих година. Највећи проблем су услови у којима раде, као и струка, уз дужно поштовање мојих колега. Наш Савез се заиста труди да све подигне на виши ниво, али је проблем што девојке веома младе одлазе у иностранство, у потрази за већим новцем. Треба само погледати нашу сениорску репрезентацију, која је тренутно у Кини, само једна девојка игра у нашој лиги, а мало која има преко 20 година“, истиче Вуковић.

Неповољан слика за нашу клупску женску кошарку биће виђена тек почетком наредне сезоне.

„Следеће сезоне ће у Регионалној лиги наступати само Црвена звезда, а имамо могућност да се такмиче четири клуба. Отказали су Партизан, Кораћ и Краљево због недостатка средстава. Нису трошкови велики, али све кошта, пут, спавање, да не помињемо плате играчица које су мале, а нема се ни за то. Селекција Мађарске, коју су наше девојке победиле, има три играчице које су у постави својих клубова у Евролиги! Оне ће сигурно наставити да напредују, а велико је питање докле ће добацити наша младост. Поново причамо о условима, у већини клубова влада систем штап-канап, али и он је изгледа довољан за медаљу на великом такмичењу“, закључио је Вуковић.

        М. Ристић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести