Стеван Јеловац: У Турској нема панике

Новосађанин Стеван Јеловац (30) одавно је постао неко ко кошаркашку каријеру гради на многим меридијанима.
Стеван Јеловац (13) у дресу Газијантепа
Фото: Стеван Јеловац (13) у дресу Газијантепа

Његов пут почео је у родном граду, да би се наставио у београдским екипама Мега Визура и Црвена звезда, а онда је уследила серија ангажмана по европским земљама. Овај 208 цм високи, леворуки крилни центар наступао је по једну сезону у турској Анталији, па у италијанском Јуве Казерти, литванском Лијетувос Ритасу, шпанској Сарагоси (три сезоне), руском Нижњем Новгороду и немачком Бросе Бамбергу, да би данас био играч Газијантепа, екипе која се налази у средини табеле турске лиге. Пре неке две седмице, међу последњима у Европи, прекинута је такмичење и у тој земљи, а Јеловац, иначе повремени репрезентативац Србије, остао је тамо да чека расплет ситуације с епидемијом корона вируса, али и да сазна хоће ли бити наставка шампионата.

- Такмичење у Турској прекинуто је, чини ми се, као последње на Старом континенту – рекао је Јеловац за „Дневник“. – Људи из националног савеза рекли су да желе да се лига настави што пре и остаје нам да видимо да ли ће то, и када, уопште бити реално. Девојка Биљана, која је у Турску стигла буквално последњим летом из Осла, прави ми друштво и бићемо заједно овде све до смиривања ситуације с епидемијом. Не осећамо неки страх или притисак, ресторани и тржни центри су, додуше, затворени, али продавнице прехрамбене робе нормално раде, нема рестрикција када су у питању изласци из стана и можемо да се прошетамо кад год то пожелимо. Из предострожности, носимо маске и рукавице, али је мој генерални утисак да никакве панике нема.

Ипак, повећава се број заражених и умрлих од корона вируса и у земљи у којој тренутно зарађујете за живот?

- Чињеница је да је у Турској много већи број оних који су заражени него у нашој земљи, а, колико сам упућен, страдају највише чланови најстарије популације. Председник земље Ердоган је на телевизији рекао да очекује да се комплетна ситуације стабилизује за две-три недеље и став јавности у погледу свих ових дешавања је позитиван. Турци се придржавају мера, попут оне да у банку не може да уђе више од једне особе, а допринос се труде да дају и хоyе, које сународнике упозоравају да се моле код својих кућа, уместо у џамијама.

Како ви подносите ово, ипак, тешко време?

- Гледам да се, пре свега, понашам нормално. Девојка и ја пратимо вести, редовно се чујемо с нашим породицама у Србији и прижељкујемо и надамо се да ће све ово да прође до краја априла. Имао сам прилику да се вратим кући оним авионом који је из Истанбула организовала влада наше државе, али сам проценио да ми је боље да останем у Газијантепу и ту дочекам лепше дане који ће неминовно доћи.

Имате ли поруку за сународнике у Србији?

- Пратим редовно све оно што се дешава у мојој отаџбини и придружујем се општем позиву да сви остану код својих кућа и смање друштвене контакте на минимум. Свестан сам да није лако толико времена проводити у затвореном простору, али, једноставно, друга опција не постоји и због тога је и те како важно да се придржавамо упутстава које су издали наше здравство и руководство земље. Биће после, када све ово с короном прође, прилике да се вратимо свакодневним обавезама и лепотама нормланог живота – поручио је Стеван Јеловац из Турске.

А. Предојевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести