Наше одбојкашице лако до четвртог финала ЕП: Србија – Италија 3:1

Одбојкашице Србије победиле су Италију у полуфиналу Европског првенства у Турсксој и пласирале се у четврто финале шампионата Старог континента.
1
Фото: Стефана Вељковић у нападу на италијански блок

У репризи прошлогодишњег финала Светског првенства, Србија је поново била боља, наставила низ непобедивости и имаће прилику да постане четврта репрезентација у историји која је одбранила титулу шампиона Европе. Играле су наше девојке сјајно, надахнуто, с веома мало грешака, док је, с друге стране, само Паола Егону начинила 16 грешака из напада и три са сервиса. Таквом игром, Италија поново није млогла да парира актуелном светском и европском шампиону.

Боље су меч почеле Италијанке, добар блок и две грешке Србије искористиле су “азурине” да поведу 7:3, али чекао се да проради сервис Србије. Одржавала је актуелне шампионке у игру распуцана Тијана Бошковић, заостатак је био непромењене, све до ас сервиса Буше и доласка Србије на свега поен заостатка (13:14), а блок Мине Поповић је донео егал (15:15). Коначно се разиграла наша репрезентација, Маја Огњеновић је била на врхунском нивоу, а после два узастопна напада Бошковићеве и грешке Фоли наш тим је повео у самој завршници сета (22:20). Још две грешка Италијанки донеле су Србији освајање првог сета.

Фото: Српкиње славе улазак у финале

Поново је Италија боље почела сет, али се у другом периоду игре Србија експресно вратила поенима из блока Вељковићеве и Михајловићеве, те повеле после грешака Фоли и Егону (11:9) направивши серију 5:0 после сервиса Буше. Одмах су Италијанке изједначиле, али је једна добра одбрана Буше и искоришћена контра Бошковићеве, те грешка Егону и Силе, поново “погурала” Србију до осетног вођства (16:12). Није помогао тајм-аут Мацантију, заменио је дизаче (Оро уместо Малинов), а блок и два аса Егону, експресно су вратиле “азурине” у игру и у вођство серијом 5:0 (18:17). Тада се игра распалмсала, одбране на обе стране су биле на висини задатка, а играло се поен за поен, а у кратком периоду је Егону начинила четири грешке и поново је Србија дошла до огромне предности у завршници (23:20). Сет је завршен још једном грешком Егону и наш национални тим је удвостручио вођство у сетовима.

Фото: Одбојкашице са српским навијачима

За разлику од прва два, почетак трећег сета припао је Србији. Егону је наставила у контра ритму и грешила, а наш тим је прихватао све поклоне и повео 6:3, али се није предавала Италија и успела је да се врати до изједначење (8:8), али и да поведе после неколико грешака наших девојака. Квалитет игре није био на нивоу, али је резултат најављивао неизвесност. Два везана сервиса Тијане Бошковић поново су вратиле Србији контролу над резултатом (16:15), само на кратко јер је добро сервирала Сорокаите, Михајловићева уписала две грешке и Италија је преокренула резултат (22:18). На том таласу су Италијанке успеле да освоје сет и смање заостатак, али уз велику помоћ наших девојака.


Делегација уз навијаче

Преко 50 организованих навијача, који су аутобусом допутовали у Анкару, добило је појачање у виду делегације Одбојкашког савеза Србије коју су предводили председник Зоран Гајић, генерални секретар Иван Кнежевић, први потпредседник ОШ Ђула Мештер и потпредседник Јелена Николић. Читава делегација срдачно се поздравила са председником Европске иодбојкашке конфедерације (ЦЕВ) Александром Боричићем, као и са Миленом Рашић, репрезентативком Србије која пропушта ово Европско првенство.


Фото: Маја Огњеновић

Повела је Србија 5:2 на почетку четвртог сета, одржавала предност до 9:6, али се Италија блоком резултатски вратила (9:9). Ипак, наш тим је држао стабилност, играо у истом ритму те пустио ривала да помогне, а то се десило када је три пута погрешила Егону и донела Србији огромно вођство (15:10). Запретила је Италија и пришла на три поена минуса (17:14), а блок Михајловићеве на Егону вратио је пет поена вишка нашем тиму (19:14). Тада је Мацанти променио дијагоналу, учинио једино што му је преостало због лоше игре Егону и то је дало резултат. На сервисе Нвакалор је Италија поново направила серију вратила какву-такву неизвесност (20:18). Блок Мине Поповић поново је дао Србији крила (22:18), а још једна грешка Егону зацементирала је пролаз Србије у ново финале Европског првенства.

М. Ристић

Фото: ЦЕВ

(Од нашег специјалног извештача)

АНКАРА: Хала спортова, гледалаца: 4.285, судије: Иванов (Бугарска), Михлик (Пољска).

СРБИЈА: Буша 3, Лазовић, М. Поповић 12, Мирковић, Михајловић 13, Огњеновић 1, Вељковић 10, Пушић (л), Бјелица, Алексић, С. Поповић (л), Бошковић 22, Миленковић, Благојевић.

ИТАЛИЈА: Сорокаите 9, Малинов, Де Ђенаро (л), Фоли 5, Оро, Кирикела 10, Данеси, Фар 4, Нвакалор 1, Босети, Сила 7, Егону 26, Парокјале (л), Енвеонву.

Фото: Тијана Бошковић у нападу

Терзић: Још један корак до злата

(Од нашег специјалног извештача)

Прошла је Србија у ново финале, четврто у историји, на шампионатима Старог континента и потребан је још корак до новог злата. Италија је била ривал за респект, али су наше лавице још једном показале велико срце и нашле пут до финала.

-Морамо да будемо задовољни како је све функционисало, посебно смо спремали тактику за први напад Италије, на идеалан пријем. Не памтим да смо икада Италију овако добили када су имале добар пријем, некада су с много слабијим знале да нас добију, ту је однонви разлог зашто смо добили полуфиналу. Остао је још један дан, још финале и надам се да ћемо све завршити на начин на који смо очекивали – истакао је Терзић.

Оба средња блокера Србије била су на високом нивоу, Мина Поповић је играла веома добро, а с неколико поена из блока је “искакала” тачно када је требало.

-Није било лако, Италија се увек борти и добро игра, али смо ми показале карактер који имамо и он се сада показао у правом светлу, тачно када је било потребно. Одиграле смо поново на нашем нивоу, прва два сета су прошла доста лако, могле смо све да завршимо у трећем, али имале смо пад концентрације на кратко, али после је све дошло на своје место – рекла је Мина Поповић.

Примач сервиса Србије Бранкица Михајловић није имала своје најбоље вече, али се то није одразило на резултат јер је, како каже, победио тим.

-Могло је све да буде брже, прва два сета смо се враћале из почетног заостатка, а онда хватале залет у правом тренутку. Трећи сет смо повеле, па изгубиле, али смо током читавог меча биле корак испред њих. Увек је задовољство играти са Италијом, сјајни индивидуални квалитети, али победила је наша тимска игра и то је несшто у чему смо најбоље ки надам се да ћемо и данас у финалу бити на нивоу и да ћемо се поново радовати – истакла је Михајловићева.

Поново је нашу репрезентацију до победе водила Тијана Бошковић, надмашила директну ривалку с друге стране Паолу Егону и била још једном на врхунском нивоу.

-Поносна сам на наш цео тим. Икао је могло да буде убедљивије, најважније је да се све завршило онако како смо очекивале. Играћемо ново финале, добро смо играале, Италија јесте била одличан противник, али нисмо сумњале у победу ниједног тренутка, зато смо забележиле велику победу и борићемо се за ново злато – рекла је Бошковићева.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести