Грбић пред викенд Лиге нација у НС: Публика ће имати шта да види

НОВИ САД: Одбојкашка репрезентација Србије у Новом Саду се припрема за утакмице Лиге нација, које ће се од петка до недеље играти у великој сали Спенса, а ривали ће им бити Јапан, Француска и Русија.
nikola grbic
Фото: Foto: CEV

Ово такмичење је својеврсна припрема за важнија  репрезентативна такмичења, које ће се одиграти касније ове године, али турнир у Новом саду ће без сумње бити веома квалитетан.

У Лиги нација наш национални тим ће одиграти 15 утакмица за свега 30 дана, уз интерконтинентална путовања, па је мало времена за припреме и одмор. Но, такмичење је таквог формата и све селекције биће у истом положају, али се очекује да ће публика уживати у квалитетним партијама.

Како нама, тако и осталим репрезентацијама. Лига нација биће припрема за турнир квалификација за пласмана на Олимпијске игре, па је сваком играчу важно да пружи максимум, да проба да напредује и да уђе у систем рада, који ће му значити за будућност. Много момака је први пут у репрезентацији и важно је да уђу у систем тренинга, тактичку дисциплину, пријем информација и њено спровођење у дело, тако да је значај вишеструка. Први пут, после доста година, Лига нација је оно што би по мени требала да буде, а то је полигон за млађе играче да дођу до изражаја. Што се тиче престижа, можда је ово најнебитнији турнир и зато сматрам да велики број играча треба да добије шансу, каже селектор Никола Грбић.

Многе репрезентација ће наступати у комбинованим саставима, па се поставља питање колико ће Лига нација бити занимљива за публику.


С Дневником на утакмице

Уз помоћ техничког организатора Одбојкашког клуба Војводина НС семе, наш лист ће данас и у наредна два дана делити улазнице за Лигу нација, које иначе стају 500 динара за дневни програм.

Првих десет читалаца који данас позову број спортске редакције Дневника (021/4806-830), у интервалу од 12 до 12.10 часова, добиће по једну улазницу за утакмице Русија – Јапан (16), Србија – Француска (19).


У сваком случају, и када се спусти ниво квалитета, у смислу не играња најбољих играча, квалитет остаје уједначен. Боље је када су две екипе приближно истог квалитета, него када је једна много јача па се све заврши за сат и нешто времена. Гледаоцу није занимљиво да једна екипа условно речено прегази другу, јер  у том случају нема игре. Имаћемо доста играча са репрезентативним искуством, неће играти  почетници и гледаоци треба да дођу да погледају утакмице, верујем да ће бити лепих и занимљивих дуела.Што се Руса тиче, они су и прошле године играли у комбинованом саставу па су освојили титулу. Сада ће у селекцији имати доста играча из Кемерова, екипе која је освојило првенство Русије. Французи ће такође доћи с неколицином најбољих одбојкаша, па  верујем да нам следи добар и квалитетан викенд.

Квалификације за Олимпијске игре одржаће се између великих такмичења, што по општим оценама није добро.

Мислим да је систем лоше осмишљен у погледу момента када треба да се игра, јер је између два велика такмичења, па екипа мора два пута  да се припрема, али не можемо да утичемо на то. Питају нас за мишљење и онда ураде онако како су замислили. Ипак, како је нама, тако је и осталима и док је тако - добро је, казао је Грбић.

М. Ристић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести