ЕП за одбојкаше: Трећа победа Србије

Одбојкаши Србије забележили су трећу везану победу на Европском првенству.
Odbojkasi Srbije u meču sa Ukrajinom Foto:CEV
Фото: Odbojkaši Srbije u meču sa Ukrajinom Foto:CEV

После тријумфа над Немачком и Словачком, трећа жртва разиграних “Орлова” била је Шпанија која је играла као да нема шта да изгуби што јој је донело уводни сет, али за нешто више од тога, није имала снаге. Поново је наш селектор Слободан Ковач направио минималне измене у постави, али су сви играчи дали максимум што је било довољно за нову победу. У уторак ће орлови имати дан паузе, а сутра их очекује сусрет са Белгијом који ће одлучити о првом месту у групи.

Шпанија је меч почела на све или ништа, страшни сервиси донели су им многобројне контре и зато су држали контролу над резултатом. Много је шкрипало на пријему српских одбојкаша, па је зато Шпанија повећавала вођство и добрим блоком, а ништа што је покушавао наш тим, није дало резултат. Како је меч одмицао, предност Шпанаца се увећавала и у једном тренутку износила огромних седам поена вишка (19:12), али су “Орлови” узвратили топовским сервисима и топили заостатак све до 22:20 за Шпанију. Ипак, ту се серија зауставила и Шпанија је узвратила после измена и неочекивано освојила први сет.

Играло се поен за поен све до 10:10 у другом сету, ал онда је Србија серијом 3:0 направила вишак који је све покренуо. Коначно се опустила рука нашим момцима, сервирао је добро Ковачевић, за њим и Подрашчанин и веома брзо је Србија личила на екипу из минула два кола.

Распуцани су били наши крајњи нападачи, па је вођство дошло до 22:15. Тада је Шпанија запретила са два везана ас сервиса Ферагута и контром, али је онда Ковач заменио основну дијагоналу и Србија је изједначила резултат у сетовима.

Без обзира на губитак сета, наставила је Шпанија да игра максимално опуштено, али и да ризикује што је било довољно за егал у раној фази трећег периода игре. Изједначење је било на снази све до ас сервиса Атанасијевића и вођства Србије 11:9, а онда се разблокирао Околић и одвео наш тим до много пристојније разлике. То је поново било довољно да Србија заигра много боље, сервиси Ковачевића су били сјајни у завршници, па је веома брзо дошло до преокрета.

Поново је Шпанија боље почела сет, добри сервиси и блок дали су јој контролу, али је Србија имала прикључак и чекала своју шансу да реши сва питања. То се десило средином сета када је добро сервирао Околић, а Петрић био незаустављив у нападу и решавао контре. Тада је наша репрезентација направила одлучујућу разлику, а после ас сервиса Атанасијевића повела је Србија 19:14 и најавила брзи крај. Трудили су се играчи из Шпаније, али је све остало на покушају јер је Петрић сервирао савршено и тријумфално привео меч крају.

М. Ристић

Србија – Шпанија 3:1 (21:25, 25:19, 25:19, 25:19)

АНТВЕРПЕН: Лото арена, гледалаца: 400, судије: Твардовски (Пољска), Акинџи (Турска).

СРБИЈА: Околић 10, Ковачевић 17, Петрић 16, Ћировић, Пековић (л), Крсмановић, Ивовић, Јововић 2, Атанасијевић 23, Лубурић 1, Мајсторовић (л), Подрашчанин 9, Лисинац, Тодоровић.

ШПАНИЈА: Колито 17, Де Аро, Перес 14, Ферагут 10, Вихил 6, Валкаркел, Ечевариа 8, Виљена 4, Форнес 4, Хискафре (л), Гонзалес, Гамис (л), Молес, Ферера.

Програм уторак

А група (Монпеље)

Грчка – Португал (14)

Италија – Бугарска (19.30)

Б група (Антверпен)

Аустрија – Шпанија (17.30)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести