Арсовић: Лакнуло нам је када су ОИ одложене

БЕОГРАД: Репрезентативка Србије у стрељаштву Андреа Арсовић изјавила је да је олимпијском квотом остварила циљ којем је била посвећена у последње три године, као и да је спортистима одлагање Олимпиијских игар у Токију донело олакшање.
Andrea Arsovic/SSS
Фото: Streljacki savez Srbije

Арсовић је крајем фебруара на Европском првенству у пољском Вроцлаву освојила бронзану медаљу у дисциплини ваздушна пушка, чиме је изборила и олимпијску визу за ОИ.

"Остварила сам циљ ком сам била посвећена последње три године. Претходне две године су биле веома тешке за мене. Увек ми је мало недостајало до финала, у септембру сам била прва испод црте за освајање олимпијске квоте. Тада сам са тренером (Драган Доневић, прим. аут) села и сагледала целу ситуацију. Били смо свесни да само медаља на овом Европском првенству доноси квоту, тако смо се и спремали. План који је мој тренер направио за период од октобра до краја фебруара доносио је из месеца у месец све боље резултате, из турнира у турнир сам била све јача. Поставила сам три државна рекорда и то нам је био одличан показатељ да смо на добром путу, а што ми је дало огромну мотивацију и успела сам да освојим бронзану медаљу и квоту", рекла је Арсовић Тањугу.

Треће учесће на највећој спортској смотири на свету Арсовић ће ипак имати следеће године, пошто су Игре у Токију због пандемије корона вируса одложене за лето 2021. године.

"Страховали смо да ли ће се уопште одржати Олимпијске игре, али нам је лакнуло када су објавили да су померене, први пут у историји. Моје мишљење је да је боље што су Игре померене, јер је најважније да се сачува здравље спортиста и својих који учествују у организацији. Нико не зна колико цела ситуација може да потраје и тај период без тренинга би сигурно утицао на врхунске резултате. Имаћемо довољно времена да се спремимо".

Ванредна ситуација у Србији због вируса Цовид 19 донела је изолацију и затварање свих спортских објеката и такмичења, а Андреа је објаснила и како она одржава форму у овој ситуацији.

"Трудим се да не мењам своје рутине које имала и пре изолације. Време одласка на спавање, устајање, оброка... Више сам фокусирана да радим вежбе за јачање свој тела за нова такмичења када буду почела", каже Арсовић и додаје да велики значај придаје и психолошком тренирању.

"Већ седам година радим са спортским психологом и сада смо у свакодневној комуникацији. Радим менталне тренинге што мислим да је веома важно".

У олимпијској години, сви спортисти углавом своје планове темпирају према ОИ, а отказвиање Игара у Токију изискује промену по том питању.

"Прво ћемо видети какав ће распоред направити Светска стрељачка федерација за ову годину, па ће сходно том распореду мој тренер Драган направити мој индивидуални план. У плану је било да наступимо на четири Светска купа, али у овом моменту најважније је да имам олимпијску квоту, тако да мирно чекам све одлуке".

На питање да ли лично има страх од корона вируса, Арсовић је одговорила:

"Не могу рећи ни не, ни да. Сви по мало страхујемо, јер се вирус веома брзо шири. Од почетка сам схватила да не смем да паничим, већ да треба да будем одговорна и да се чувам".

Период неочекиване паузе Арсовић користи да проведе време са породицом, али и у спремању дипломског рада на Факултету за спорт, на смеру за спортски менаџмент.

"Ми спортисти у току године проводимо много времена и на припремама и такмичењима, а сада ми прија да сам са породицом. Сестра и ја се трудимо да обављамо све послове ван куће. Читам књиге, гледам филмове, серије, пуштају представе.... Поред тога, пишем дипломски. Има много начина се да квалитетно проведе време. Трудим се да не гледам ТВ, не читам вести, а чак и друштене мреже мање користим", закључила је Арсовић.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести