Баскеташи Србије на окупу, почиње турнир у Новом Саду

НОВИ САД: Предстојећег викенда Нови Сад биће домаћин турнира у баскету 3x3 на коме ће учествовати 12 репрезентација.
kosarka pixabay.
Фото: Pixabay.com

Осим домаћина, селекције Србије, у малој дворани СПЕНС такмичиће се још Словенија, Русија, Аустрија, Турска, Холандија, Хрватска, Чешка, Белгија, Немачка, Литванија и Катар.

Биће то прво окупљање репрезентације Србије још од фебруара 2020. године и учешћа на турниру у Суботици.

Последњи такмичарски меч најбољи баскеташи Србије, који доминирају светском сценом у краткој историји овог спорта, имали су још у септембру 2019. године на ЕП у Дебрецину, где су освојили златну медаљу.

Иницијатор и идејни творац турнира у Новом Саду био је најбољи баскеташ Србије Душан Домовић Булут, а организацију на себе преузео је Кошаркашки савез Србије.

"Осим као играч, на овом турниру сам и у улози домаћина за 11 селекција које смо угостили захваљујући великој подршци Града Новог Сада и покрајинског секретаријата за спорт и омладину, који су покровитељи турнира", изјавио је Домовић Булут.

Идеја за организацију турнира је била пре свега да се окупимо и као тим полако почнемо да се припремамо за оно најважније што нам предстоји, а то је учешће на Олимпијским играма у Токију, навео је Булут.

"Без обзира у ком саставу будемо играли на овом турниру, мислим да имамо најквалитетнији тим. Као и до сада, играћемо са великом жељом да освојимо прво место. Али, наш приоритет биће да се што боље уиграмо, да мало осетимо противнике, па ће сходно томе резултат бити у другом плану", истакао је он.

На списку селектора Горана Војкића за овај турнир, осим Душана Домовића Булута су још: Максим Ковачевић, Стефан Стојачић, Александар Ратков, Михајло Васић, Стефан Којић, Марко Савић и Дејан Мајсторовић. Тренер нашег националног тима је Марко Ждеро.

Укупно 12 селекција биће подељено у четири групе са по три тима.

Репрезентација Србије играће у Е групи, а за противнике ће имати селекције Хрватске и Немачке.

Првог дана турнира Србија ће од 16 сати играти против Хрватске, а од 18.40 против репрезентације Немачке.

Други дан такмичења резервисан је за мечеве разигравања за пласман.

"Свака репрезентација ће за турнир моћи да пријави по пет играча. Тиме је омогућено да се састави мењању од утакмице до утакмице, како би се све селекције уигравале, али и на неки начин играчи мало растеретили и заштитили од повреда. Свака репрезентација одиграће четири или пет утакмица у два дана, што ће бити идеална прилика за све тимове да виде где су у овом тренутку када је форма у питању", објашњава Домовић Булут.

Иако је у последњих годину и по дана у целом свету одиграно само шест официјалних турнира у баскету 3x3, Домовић Булут налази се у веома доброј форми.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести