БИЦИKЛИСТИ ИЗ ЦЕЛОГ СВЕТА СТИЖУ У НОВИ САД! Трка Гран Фондо спаја спорт, туризам и привреду и ВОДИ ТАКМИЧАРЕ КРОЗ НАЈЛЕПШЕ ПЕЈЗАЖЕ ФРУШКЕ ГОРЕ

Бициклистичка трка Гран Фондо Нови Сад први пут ће бити организована у Србији 16. јуна, када ће се Српска Атина придружити светским метрополама у којима се свим љубитељима овог спорта годинама приређује ова манифестација.
1
Фото: Лука Вукша

Старт трке, која је иначе део престижне Светске бициклистичке федерације (UCI) које се организују широм света, је у 10 часова испред зграде Покрајинске владе, а рута ће од центра града такмичаре водити уз Дунав, све до Фрушке горе и назад. Осим Гран Фондо трке која је дугачка 100 км са успоном и до 1.500 метара, биће организована и Медио фондо трка од 77 км на којој ће такмичари двоточкашима савладавати успон од 1.200 метра.

Фото: Лука Вукша

Организатори тврде да је већ пријављено више од 500 учесника, а да очекују минимум још толико, јер је одзив за сада велики.

– Врло је значајно то што се први пут организује Гран Фондо, поготово за развој бициклизма у Србији. Што се тиче туристичког аспекта манифестација је значајна јер долази велики број странаца у наш град. Трудимо се да Нови Сад, Фрушку гору и све пределе кроз које пролази наша трка представимо у што лепшем и бољем светлу и да се сви ти инострани возачи опет врате код нас – каже за „Дневник” организатор манифестације Иван Арпаш и додаје да рута трке прати прелепе пејзаже Фрушке Горе и Новог Сада, те да ова манифестација спаја спорт, привреду и туризам.

Одабрали смо најбоље путеве, направили смо лепу руту и повезали Нови Сад и Фрушку гору, на којој се налази више од 15 манастира, али и добра гастрономска понуда и доста винарија, којима се поносимо (Иван Арпаш)   

Трке су квалификационе за Гран Фондо Светско првенство које ће бити одржано у Данској крајем лета. Манифестација је намењена некадашњим професионалним бициклистима, мастерсима, аматерима, али и свим рекреативцима који воле бициклизам. Сви заинтересовани већ сада могу да се пријаве путем званичног сајта, а пријаве су отворене све до пред сам почетак такмичења.

Према речима организатора Ивана Арпаша, један од циљева манифестације је да се бициклизам популаризује у јавности, али и да се представе сви клубови у Србији, као и подстицање самог спорта на два точка.

– Овако велика трка никада до сада није одржавана. Долазе нам страни амбасадори као што је Иван Басо. Он је двапут освојио једну од најпрестижнијих бициклистичких трка у свету „Ђиро ди Италиа”. Он ће разговарати са нашим возачима из Србије, тренерима, селекторима репрезентације, даће неке смернице у ком правцу да идемо. Kроз едукативну наставу ћемо направити даљи план рада нашег савеза. Долазе нам тимови из Словеније, Италије, Турске, Јапана и других земаља из региона и целог света – тврди Арпаш. – Имамо велику подршку Покрајинске владе и Града Новог Сада. Добијамо подршку и на републичком нивоу, тако да су све битне институције препознале нашу трку као једну од значајнијих спортских манифестацијама у 2024. години.

Фото: Лука Вукша

Манифестацији Гран фондо, иначе, претходи и Школско првенство Новог Сада „Бициклизам у школе” које ће бити организовано дан раније. На првенству ће, према речима Ивана Арпаша, учествовати све основне школе из Новог Сада. Основношколце на такмичењу очекују награде, дипломе, полигон спретности, а имаће прилику и да сазнају како да на што безбеднији начин бициклом стиглу од куће до школе. Бициклистичку трку Гран Фондо Нови Сад организују Војвођанска асоцијација бициклистичких клубова и Тур де Фрушка.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести