ЕП у каратеу у Новом Саду: Сребро за Стефана Јоксића

Српски каратиста Стефан Јоксић освојио је сребрну медаљу на 53. Европском првенству у асоцијацији Светске карате федерације које се одржава у Новом Саду.
Joksic 02
Фото: Стефан Јоксић, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Наш најуспешнији репрезентативац могао је до злата, али му је оно измакло после нерешеног резултата (2:2) с Турчином Бураком Ујгуром јер је његов ривал први поентирао.

Ујгур је пре финала словио за фаворита јер је вишеструки шампион Европе, освајач злата са Европских игара у Бакуу 2015. године и један од најбољих каратиста Старог континента данашњице.

Уз огромну подршку публике у великој дворани Спенса, Јоксић је од почетка финала био у подређеном положају, много активнији био је борац из Турске. После много казни с обе стране, веома брзо је Ујгур повео 2:0, али је Јоксић напао у последњем минуту. На помолу је био преокрет српског такмичара, као у минулој рунди, брзо је изједначио на 2:2 и тако је меч завршен. Ипак, због правила које се односи на нерешен резултат, када је бољи онај такмичар који је први повео, Турчин је освојио ново европско злато.

Фото: Стефан Јкосић (лево) на победничком постољу, фото: Дневник (Ф. Бакић)

„Свака медаља је велики успех, али увек у финалу имамо једног срећног и једног тужног такмичара. Ово је прва медаља у каријери за Јоксића, али не треба да буде тужан што је сребрног сјаја“, рекао је директор Карате федерације Србије Предраг Стојадинов.

Трећи дан шампионата није најбоље почео по Србију. Андриана Вићовац у категорији преко 68 килограма није успела да се домогне медаље кроз репесаж. У мечу за бронзу поражена је од Шпанкиње Лауре Паласио Гонзалез резултатом 1:0.

Данас Србија има шансу да се домогне друге медаље на Европском првенству. Наша мушка репрезентација бориће се са Азербејџанцима за бронзу. Кроз репесаж и победу над Белгијом је наша мушка селекција, предвођена Слободаном Битевићем, дошла до шансе за одличје. Азербејџанци су прошли рунду даље од наших, али је за обе селекције погубан био тим Турске који ће се борити за злато са Шпанцима.

М. Ристић

Фото: Стефан Јоксић у финалној борби са Бураком Ујгуром, фото: Дневник (Ф. Бакић)

Вучић честитао Јоксићу освајање сребра

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић честитао је вечерас српском репрезентативцу у каратеу Стефану Јоксићу осавајање сребрне медаље на Европском првенству.

"Честитке Стефану Јоксићу на освојеној сребрној медаљи на Европском првенству у каратеу у Новом Саду", написао је Вучић на Твитеру.

Јоксић је освојио сребро пошто је данас у финалу категорије до 67 килограма изгубио од браниоца титуле Бурака Ујгура из Турске.

Брнабић честитала Јоксићу Сребрну медаљу

БЕОГРАД: Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је данас репрезентативцу Србије, каратисти Стефану Јоксићу, освајање Сребрне медаље на Европском првенству у Новом Саду.

„У име Владе Србије и своје лично име, упућујем вам најискреније честитке поводом освајања Сребрне медаље на Европском првенству у каратеу", поручила је премијерка и додала:

"Својим успехом представљате Србију у најбољем светлу и показујете свима како се вредним радом и истрајношћу долази до постављених циљева".

Брнабић је Јоксићу пожелела и много успеха у даљој спортској каријери, саопштено је из Владе Србије.

Министар Удовичић честитао

Најбољима у категорији до 67 килограма медаље је доделио министар спорта и омладине Вања Удовичић.

„Честитам сребрну европску медаљу нашем одличном Стефану Јоксићу! У сјајној атмосфери у Новом Саду, остварио си сан сваког спортисте да освојиш медаљу пред својом публиком и навијачима. Бити на европском постољу је велики успех и сигуран сам да је то прави пут и до светског и олимпијског одличја за који верујем да је твој пут. Честитам Стефану, његовом стручном тиму и Карате федерацији Србије“, истакао је Удовичић.

Сутрашњи програм

Мечеви за бронзе

9 – 9.30: Кате екипно мушкарци (Црна Гора – Италија, Азербејyан - Турска), 9.30 – 10: Кате екипно жене (Немачка – Турска, Русија - Француска), 10 – 11: Борбе екипно мушкарци (Србија - Азербејyан).

Финала

12 – 12.15: Кате екипно мушкарци (Русија – Шпанија), 12.15 – 12.30: Кате екипно жене (Шпанија - Италија), 12.45 – 13.20: Кумите екипно мушкарци (Шпанија - Турска), 13.30 – 13.45: Пара карате, кате мушкарци и жене (колица).

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести