ЕП за стонотенисере инвалиде: Ранковићева одбранила титулу, Матићевој, Паликући и Првуловићевој сребро

ХЕЛСИНГБОРГ: Борислава Перић Ранковић одбранила је континенталну титулу у класи Т4-5 на Европском првенству стонотенисера са инвалидитетом, које се одржава у шведском Хелсингборгу.
nada i beba
Фото: Финални сусрет између наде Матић и Бориславе Перић Ранковић, фото: Приватна архива

У српском финалу Ранковићева је са 3:2 (11:8, 6:11, 10:12, 11:7, 11:9)  победила клупску другарицу из новосадског Спина Наду Матић. Претходно су, у току преподнева, обе наше играчице максималним резултатима славиле у полуфиналу. Борислава је у полуфиналу надиграла Швеђанку Ингелу Лундбак са 3:0, а Нада Сандру Миколашчек, такође, са 3:0.

 Подсећамо, међу 13-оро српских такмичара, у конкуренцији безмало 300 играча из 31 земље, сребрну медаљу синоћ је освојила Ана Првуловић у класи Т2. По једноструком бод систему Првуловићева је најпре начинила прворазредно изненађење победом на старту такмичења над једном од фавориткиња за медаљу, Рускињом Надеждом Пушпашевом, потом је максималним резултатом изгубила од најбоље светске играчице у тој класи, Италијанке Џаде Роси, да би сусретом који је одлучивао о распореду медаља савладала Францускињу Изабел Лафај са 3:2.

Фото: Ана Првуловић, фото: Приватна архива

Митар Паликућа је поражен у финалу од Немца Валентина Бауса са 3:0 (11:4,11:9.11:7) и оасвојио је сребрну медаљу. Он је већ у полуфиналу направио подвиг, јер је славио после велике борбе са 3:2 над светским бројем један, Норвежанином Урхаугом обезбедио сребрну медаљу у класи Т5

 Борислава Перић Ранковић: 

- Мислим да је ово био најквалитетнији меч на Шампионату. Драго ми је да сам успела да одбраним титулу, али у сваком случају, што и јесте најважније, победила је Србија и сви се данас радујемо. Жао ми је што је партија завршена на начин како је завршена. Финале са тако квалитетном супарницом, мојом клупском другарицом и одличном пријатељицом, није заслужило да заврши Надиним промашајем сервиа.

Нада Матић: 

- Тешко финале, без жара и емоција, с обзиром на то да ми је с друге стране стола била другарица из сале. Иатина, у себи сам имала и жељу и вољни моменат, али недостајало је само мало среће за победу. Надам се да ће следећи пут бити боље.

Петоро српских стонотенисера са инвалидитетом, након такмичења по групама, пласирало се у други круг Европског првенства у шведском Хелсингборгу. Фаворити у класи 5, Борислава Перић Ранковић, Нада Матић и Митар Паликућа елиминациони део нокаут систем започели су са лидерске позиције у групама, што значи и лакши жреб са позиција носилаца. На првој позицији у групи придружио им се и дебитант на континенталним шампионатима Младен Ћирић, у класи 2, најпријатније изненађење у српском тиму. У одлучујућем мечу за прво место Ћирић је победио Ирца Колина Џоџоа са 3:2. Куриозитета вредан податак јесте да је Ћирић једини такмичар у групној фази који је сва три меча играо по пет сетова.

Српским првацима група у другој фази појединачног дела Шампионата придружио се и Горан Перлић, са друге позиције у групној фази класе 2. У мечу који је одлучивао о победнику групе, после две максималне победе, Перлић је честитао Русу Расулу Назирову на победи од 3:1. 

Фото: Приватна архива

Пласманом у полуфинале медаље су обезбедиле Борислава Перић Ранковић и Нада Матић у класи Т4-5. Након што је групну фазу такмичења завршио максималним учинком, Митар Паликућа је у четврт-финалу победио Немца Јерга Дидионаса 3:0, који је на корак до друге фазе зауставио нашег Милана Зелена 3:1. Пласманом у полуфинале одличје је обезбедио и Митар Паликућа. Ту га је чекао  водећи на светској листи, Норвежанин Томи Урхауг, жељан реванша још од Параолимпијских игара у Рио де Жанеиру, када га је Паликућа добио за највреднији успех у каријери, бронзану параолимпијску медаљу.

Ранковићева је у четврт финалном мечу први пут на првенству изгубила сет од Рускиње Александре Василеве и победила је са 3:1, која је претходно елиминисала нашу Зорицу Попадић. Нада Матић је у четвртфиналу савладала Хрватицу Јелену Шишић са 3:0, а онда је надиграла у полуфиналу и Немицу Сандру Миколашек са 3:0.

У осмини финала појединачног Европског првенства, на коме је учествовало 298 такмичара из 31 земље, учешће су завршили Горан Перлић поразом од Пољака Томаша Јекимчука са 3:1 и Младен Ћирић који је испустио победу у завршници петог сета и вођства  9:7 против Француза Силвана Ноела.

Сутра почињу надметања у екпиној конкуренцији.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести