Хамилтон славио на ВН Мексика

Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Мексика, али није успео да званично освоји титулу. Британац је упркос ризичитој тактици свог тима коју је критиковао током трке одолео Себастијану Фетелу са само једном заменом гума током 71 круга.
hamilton, epa
Фото: EPA-EFE/JOSE MENDEZ

Међутим, његов тимски колега Валтери Ботас је кроз циљ прошао као трећепласирани па није успео да званично освоји шесту титулу у каријери.

Ипак, 83. победом у каријери Хамилтон се приближио на корак од нове круне, која се очекује већ наредног викенда у Остину на Великој награди САД.

Екипа Ферарија је изгубила тактички рат са Мерцедесом иако је имала двојицу возача на челним позицијама од старта трке на стази "Браћа Родригес".

Уз то им је расплет иза леђа ишао на руку јер је Хамилтон већ у првој кривини због контакта са Ферштапеном пао на пету позицију иза Албона и дуго му гледао у леђа, а Холанђанин испао из битке за постоље у Мексико Ситију.

Деловало је да ће Ферари рутински стићи до победе јер је Британац отишао на замену гума много пре Фетела, због чега је и он сам критиковао свој тим Мерцедес.

Међутим, Италијани нису најбоље искалкулисали, са два одласка у бокс су избацили из борбе за прва три места у једном тренутку најбржег Леклера, а притом су му неколико секунди одузели и сопствени механичари очајном заменом пнеуматика.

У међувремену, Фетел је био уверен да ће Хамилтон ићи на још једну замену возио превише резервисано, па у финишу није имао времена да га сустигне.

Трка у Мексику није донела скоро ниједно узбуђење на самој стази, најинтересантније је било у боксу где су "блистали" механичари.

Пре Фераријевих очајно су реаговале њихове колеге из Мекларена и Алфа Ромеа због којих су точкови отпадали са болида.

Иначе дан раније најбржи на тренингу је био Макс Ферштапен, али је кажњен па је стартовао са четврте позиције. Наиме, дирекција трке је одлучича да возача Ред Була казни са три позиције због игнорисања жутих заставица у свом последњем кругу у треће делу квалификације.

У генералном пласману Хамилтон има 363 бода, Ботас је други са 389, трећи је Леклер са 235, четврти Фетел са 230, а пети Ферштапен са 220 бодова.

Следећа трка је на програму већ следеће недеље, 3. новембра у Остину. Луис Хамилтон може у Тексасу да освоји шесту титулу шампиона Формуле 1 и приђе на само један тријумф од Михаела Шумахера.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести