Изложба "Јунаци спорта" у јулу у Институту Сервантес

БЕОГРАД: Изложба фотографија "Јунаци спорта“, која бележи блиставе тренутке из каријера највећих звезда шпанског и српског спорта, биће отворена 5. јула у галерији Института Сервантес у Београду, најавили су данас организатори. 
junaci sporta, institut servantes
Фото: Institut Servantes

Од Рафаела Надала, Каролине Марин, Оне Карбонељ и Андреса Инијесте до Александра Ђорђевића, Радомира Антића, Пеђе Мијатовића, Саве Милошевића или Дарка Ковачевића, изванредни таленти који су обележили не само спортску историју Србије и Шпаније, већ и целе Европе, представиће се београдској публици овог лета кроз изложбу фотографија „Јунаци спорта“. 

"После мог недавног гостовања у Институту Сервантес, када сам послао видео-поруку за Светски дан књиге, драго ми је да ћу бити део и изложбе Јунаци спорта. Јер то је сведочанство о великим спортским успесима на највећој спортској позорници Европе, али и прича о великим пријатељствима Срба и Шпанаца, која су се родила у шпанским клубовима", изјавио је поводом отварања изаложбе наш прослављени кошаркаш Александар Саша Ђорђевић.

Овај пројекат започет је првобитном, истоименом изложбом фотографија која је привукла пажњу како љубитеља спорта, тако и заљубљеника у одличне фотографије.

Оригинална поставка дочарава причу о спорту и шпанским шампионима, од Олимпијских игара одржаних у Барселони 1992. године до данашњих дана кроз различите слике фотографа Агенције ЕФЕ које су настале у многим земљама света и које нас приближавају главним јунацима разних спортских дисциплина, али и наводе гледаоце на размишљање о значењу труда, духа и храбрости шампиона. 

Након обиласка неколико светских метропола, несвакидашња прича стиже и у Београд, али овога пута у проширеној поставци организованој од стране Института Сервантес, Амбасаде Шпаније у Београду и Агенције ЕФЕ. 

Нови концепт ове изложбе осмишљен је искључиво за изложбени простор Института Сервантес у Београду, где се иницијална поставка великана шпанског спорта допуњује избором најистакнутијих српских спортиста који су били део шпанских лига у различитим категоријама и спортским дисциплинама. 

Кустос изложбе Александар Милетић (1972) био је дописник листа "Политика" на више од дванаест великих међународних такмичења, укључујући и Олимпијске игре у Пекингу 2008, Лондону 2012. и Рио де Жанеиру 2016. године. 

Добитник је награде Удружења спортских новинара Србије за „Најбољег новинара 2013“. Аутор је шест књига, укључујући и „Џез баскет“, која је доживела своју телевизијску верзију под називом „Били смо шампиони света“ и о којој је снимљен документарни филм. Сценариста је у разним спортским документарним филмовима и телевизијским програмима посвећеним српским спортистима који су оставили дубок траг у шпанском спорту, попут Александра Ђорђевића, Жељка Обрадовића, Светислава Пешића и других. 

Изложба „Јунаци спорта“ биће постављена у галерији Института Сервантес до средине септембра. 

Улаз је бесплатан.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести