Изложена четири сценарија за ОИ у Токију

БЕОГРАД: Шефови мисија из 206 земаља, један од најважнијих састанака пред Олимпијске игре у Токију, одржали у путем интернета, због тренутне ситуације са пандемијом корона вируса.
olimpic games
Фото: pixabay.com

Како је саопштио Олимпијски комитет Србије (ОКС), учесницима састанка прво су се обратили председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах и председник организационог комитета Токио 2020 Јоширо Мори.

Они су се сложили у убеђењу да ће Олимпијске игре у Токију бити најбоље организоване до сад, а такође је напоменуто да ће у наредним месецима бити јасно дефинисане све мере које ће бити предузете ради сузбијања ширења корона вируса.

Представник Олимпијског комитета Србије на састанку био је Дамир Штајнер, шеф мисије олимпијског тима Србије, који је истакао да су на овом састанку разматране све појединости у вези са организовањем Игара, до најситнијих детаља.

"Састанак је био изузетно садржајан и разматрали су се сви организациони аспекти и процедуре које ће важити у Токију. Поједностављене су услуге за све делегације које ће се налазити на играма, а највећи фокус биће наравно на мерама заштите пре, у току и након игара, и могу рећи да се највише ради на томе", рекао је Штајнер.

Шефови мисија су током састанка упознати и са различитим сценаријима који се могу десити током игара, а које организатори до детаља разрадују како би сходно ситуацији могли да правовремено реагују.

"Изложена су нам четири сценарија за које организатори сматрају да су могућа у Токију. Може се рећи да МОК И Организациони комитет не препуштају ништа случају. Детаљно се разрадују све ситуације које се могу десити, од тога да је ситуација са корона вирусом потпуно стављена под контролу, па до тога да дође до потенцијално већих проблема. У сваком случају ће се егзактно знати које су процедуре и како се поступа", наводи Штајнер.

Организатори се ослањају на скоро одобрење употребе вакцине и на развијање брзих тестова који ће се обављати често током трајања Олимпијских игара.

"Према ономе што сада знамо, спортисти и чланови делегација не би требали да буду у карантину по доласку у Јапан. Честа тестирања учесника тестовима планирају се пре доласка у Токију, по самом доласку, као и током самих игара. Потврђени су сви спортски објекти који ће бити у употреби за тренинге и такмичења, као и објекти који це се користити у Олимпијском селу. Припреме за игре теку сјајно и без застоја. Уколико ситуација настави да се развија према очекиваном сценарију, од фебруара ће бити могуће посете Јапану и Организационом комитету. Мој утисак је да су се МОК и Организациони комитет адаптирали на новонасталу ситуацију и да одлично функционишу", закључио је Штајнер.

Олимпијске игре у Токију одржаће се од 23. јула до 8. августа 2021.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести