Мото ГП: Петручи славио у Француској

Данило Петручи, возач Дукатија, победио на трци за ВН Француске, воженој по киши.
petruci
Фото: FoNet

Други је завршио Алекс Маркес који је возио феноменалну трку и обилазио возаче из кривине у кривину. На трећем месту завршио је Пол Еспаргаро, а тек четврти је био Андреа Довициозо који вози веома лошу сезону. Довициозо је место изгубио од Алекса Ринса који је имао рискантан маневар током сјајне вожње, али му се трака упетљала за точак и пао је на 16. место.

Пети је завршио Зарко, па иду Оливеира, Такагами, Брадл, Квартараро и 10. је био Вињалес. Фабио Квартараро је у укупном поретку и даље најбољи у МотоГП шампионату.

Валентино Роси је поново пао са мотоцикла на почетку трке и остао без бодова.

Петручи је у Ле Ману дошао до прве победе ове сезоне, а у друге у каријери, после изузетно узбудљиве трке. Петручи је одвозао маестралну трку од старта до циља, пошто је врло брзо пошто је она кренула после кратког померања због кише успео да се нађе на челу. Током већег дела трке најближи ривали били су му његов тимски колега Андреа Довициозо и Џек Милер на Прамак Дукатију. На половини трке тој групи се приближио и возач Сузукија Алекс Ринс, али се много тога од тог тренутка променило.

Фото: FoNet

Маркес је имао убедљиво најбољи ритам од свих возача и невероватном брзином се приближио водећој групи. Из ње је прво испао Милер због квара на мотору, а затим и Ринс због излетања, пошто је претходно својим покушајем претицања осујетио Довијев покушај да преузме вођство. Управо тада је Петручи направио кључну разлику, да би три круга пре краја возач Репсол Хонде преузео друго место, а затим је и Еспаргаро претекао Довициоза.

Довициозо је на крају био четврти, испред Жоана Зарка из Авинтије, који се пробио у последњих неколико кругова, и возача Тех3 КТМ тима Мигела Оливеире. Возач ЛЦР Хонде Такаки Накагами био је седми, испред Штефана Брадла на фабричкој Хонди, водећег у генералном пласману Фабија Квартарара и Маверика Вињалеса на Јамахи.

Квартараро је има изузетно лошу трку, пошто ниједног тренутка није успео да пронађе прави ритам по киши. На крају је стигао до девете позиције у директној борби са Вињалесом и Ђоаном Миром на Сузукију, својим главним ривалом у борби за титулу. Мир је заузео 11.место, испред Бреда Биндера из КТМ рејсинга, возача Прамака Франческа Бањаје и Алеша Еспаргара на Априлији, док је последњи бод отишао у руке Икера Лекуоне. Лекуона је био уједно и последњи возач који је класификован.

Поред Ринса, излетање је доброг пласмана коштало и Кала Крачлоуа, који је чак накратко повео после старта. Поред тога, сам старт је обележило и одустајање Валентина Росија, који је изгубио контролу над мотором и мало омео Вињалеса и Мира, али то није много утицало на њихов пласман. За ’Доктора’ је Велика награда Француске била трећа трка заредом коју није успео да заврши.

У генералном пласману Квартараро сада има 115 бодова, 10 више од Мира, а 18 од Довициоза, док је Вињалес четврти са 96 бодова.

Наредна трка Мото ГП шампионата вози се већ наредног викенда за Велику награду Арагона.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести