На Летенки одржан семинар савеза „Спорт за све Војводине”

Савез „Спорт за све Војводине” у част обележавања завршетка 5. фестивала, који је организовао током године и у знак обележавања Светског дана пешачења, који је управо био тог дана, одржао је на Летенки пригодан семинар.
letenka
Фото: Приватна архива

Око стотинак учесника из читаве Војводине и предстаника Савеза спорт за све Србије поздравили су професор др Милена Микалачки, председница Савеза „Спорт за све Војводине”, и Бранко Вујовић, председник ове асоцијације Србије. Др Микалачки је  изразила захвалност Покрајинском секретаријату за спорт и омладину и Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта на помоћи приликом организације овр манифестација.

Семинар је одржан у амфитеатру у шуми, с неколико врло актуелних тема које апсолутно одговарају садашњем тренутку. Пандемија корона вируса је свакако пореметила све активности у земљи, па и спорту за све, тако да је овај врло посећени семинар  то надоместио. Први предавач била је Снежана Вујановић, психолог у Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта, а говорила је на тему:“Утицај пандемије на ментално здравље“. Детаљно је објаснила шта нас је све снашло и како се у таквој ситуације треба понашати, јер је овај ковид вирус непознаница за све, непредвидив и изазивач неколико врста стресова. Од позитивних до негативних. А као пратећа појава појављује се и страх како ћемо се с њим изборити, јер има ствари на које можемо, али и оних на које не можемо утицати. А све то најбоље су илустровале поруке Кризног штаба које су сваки пут биле другачије. И сви смо ми то различито прихватали и тумачили. Ипак, истакла је да је најважније да верујемо у себе и да ћемо се на крају успешно изборити с недаћама које су нас задесиле.

Занимљиву тему имала је сарадница Савеза „Спорт за све Србије” Марина Вукотић чија се тема „Програм остани код куће активан“ апсолутно уклопила у данашње време. Истакла је да асоцијација спорта за све обухвата све генерације, од најмлађих до најстаријих, а на стручњацима је да осмисле програме и прилагоде их корисницима. У припремању таквих програма велика помоћ су била искуства колега из иностранства. У недељне спортске активности, после Европе, укључио се цео свет и то је постала значајна међународна акција. И њен колег из асоцијације Братислав Дмитровић имао је актуелну тему: „Од наметнутих услова до успешне реализације“. Сва три предавања била су одлично пропраћена визуелним ефектима на видео биму.

Фото: Приватна архива

На крају се учесницима обратила Оливера Јовановић, генерални секретар Савеза спорт за све Војводине и укратко их упознала с пројектом „ Активирај здрав начин живота кроз саветовање за тебе“. Говорила је и о пројетктима који се спроводе заједно с међународним организацијама у које се Савез све више укључује. Препоручила је свим учесницима семинара да се и њихове организације укључе у тражење и реализацију међународних пројеката.

Боравак на Летенки није имао само овај радни део. Како је Савез спорт за све спортска организација, а највише намењена рекреативним програмима, за учеснике је организована шетња дуга шест километара, кроз шуму. Одредиште је било стићи до манастира у Бешенову, а потом су сви, који су то желели, прошетали и до Бешеновачког језера, које прекрасно изгледа и у ове јесење дане. Посета цркви и језеру била је и прилика да се готово сви учесници фотографишу, појединачно и групно, и сачувају успомене на овај дан у којем су, како и приличи, обележили Светски дан пешачења – пригодном шетњом.

С. Јаковљевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести