ПИСТОРИЈУС ИЗЛАЗИ ИЗ ЗАТВОРА? Параолимпијска звезда иза решетака је ЗБОГ УБИСТВА ДЕВОЈКЕ, ево када би могао НА СЛОБОДУ (ВИДЕО)

БИВША јужноафричка параолимпијска звезда Оскар Писторијус, затворен 2014. због убиства своје девојке Риве Стинкамп, добиће још једну прилику за превремено пуштање на саслушању за условну слободу које се одржава данас.
1
Фото: Youtube Printscreen

Познат као Blade Runner због протетичких ногу од угљеничних влакана, Писторијус је од јавног хероја као параолимпијски првак постао осуђени убица на суђењу које је пре десет година привукла светску пажњу.

Писторијус је пуцао и убио Стинкамп на Дан заљубљених 2013.године. Високи суд Јужне Африке га је осудио на пет година затвора 2014. године због убиства из нехата, али га је Врховни апелациони суд крајем 2015. прогласио кривим за убиство после жалбе тужоца.

Враћен је у затвор на шест година 2016. после пресуде Високог суда, што је мање од половине минималне казне од 15 година коју су тражили тужитељи. Године 2017. Врховни суд му је више него удвостручио казну за убиство, осуђујући га на 13 година и пет месеци, рекавши да је шестогодишња затворска казна "шокантно блага".

Писторијусу је у марту одбијен условни отпуст

Портпарол Одељења за затворске службе Јужне Африке рекао је да ће Повереништво за условни отпуст размотрити Писторијусов случај на данашњем саслушању, где ће одлучити да ли је стекао услове за пуштање на условну слободу.

Писторијусов адвокат Конрад Дормел рекао је за Ројтерс да ће се саслушање одржати у поправном центру Атериџвил у близини главног града Преторије, али је одбио да коментише очекивања од саслушања.

Одбор за условни отпуст обично узима у обзир неколико фактора пре него што затворенике пусти на слободу. То укључује природу злочина, могућност поновног почињења казненог дела, понашање у затвору, физичко и психичко благостање и потенцијалне претње с којима би се могли суочити ако буду пуштени.

Писторијусу је одбијен условни отпуст у марту ове године,  пошто је одлучено да није одслужио минимално време у затвору, потребно за разматрање условног отпуста. Међутим, Уставни суд је у октобру рекао да је Писторијус одслужио половину своје казне до 21. марта ове године, што значи да има право на условни отпуст, пошто што му је казна уназад датирана у јули 2016, уместо у новембар 2017. године.

 

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести