Пливач Дејан Урбанек, вишеструки јуниорски првак Србије: Американци не зову просечне

Тек пре неколико дана Дејан Урбанек из Петроварадаина, члан Пливачког клуба Војводина,  постао је пунолетан, а већ је нанизао сијасет шампионских одличја.
dejan urbanek mile
Фото: Дејан Урбанек, фото: Приватна архива

Одличн је ученику  Медицинске школе у Новом Саду и веома перспетиван пливач. Рано је  научио да плива , али је прво отишао  на фудбал. Ваљда делом и због тога што су му и деда Иван и отац Владимир били фудбалери, а спортски ген понео је и од мајке Ренате, некадашње гимнастичарке. Али, пливање није запоставио и  од 14. године је такмичар. Тренер му је Милош Јајић.

- Вишеструки сам државни  јуниорски првак у свим делфин тркама: на 50, 100 и 200 метара. На овој последњој и најтежој деоници сам државни првак седам пута заредом (у разним узрастима), а посебно ми је драга златна медаља у сениорској конкуренцији  у малим базенима 2017. године. Част ми је што сам члан јуниорске репрезентације Србије, учествовао сам на два четворомеча и учесник сам две Балканијаде,  у Сарајеву и ове године у грчкој Кавали, из које сам донео бронзу на 200 м делфин – каже Дејан.

На државном првенству у Крагујевцу овог лета Дејан је показао да је свестран пливач. Златом се окитио у све три делфин треке: на 50, 100 и 200 метара у јуниорској конкуренцији а освојио је укупно осам медаља. Тиме је заслужио да буде један од осморо наших репрезентативаца на недавном Европском првенству јуниора у руском граду Казању.Био је наш најуспешнији такмичар пласиравши се у полуфинале и заузевши 16. место у трци на 200 метара делфин. На 100 метара био је 25, што је такође успех.

- Европско првенство је драгоцено искуство. Задовољство је наступити против најјачих, видети  део њиховог система рада. То ми даје снагу да радим још више и сваки наш пласман од полуфинала па навише на таквим такмичењима је мали подвиг.

Много тога треба да се поклопи да би се стасало у врхунског пливача.

- Врхунски услови за тренинге су више него пожељни, а воља и снага се подразумевају.  Са врхунским пливачима, као и у осталим спортовима, раде тимови разних стручњака. За пливање сам се определио зато што овај спорт има неколико предности: здрав је, изазован и поштен. У пливању, што се такмичара тиче,  влада фер-плеј: имате своју стазу и  циљ- да победите време и ривале. А трка с временом је природни човеков нагон.

Талентовани пливач је намеран да буде успешан и у сенирској конкуренцији. У јуниорској је наговестио велике могућности па  зато нису случајно стигли позиви из Америке, јер они не зову просечне.

- Припремам се за нову  сезону са жељом да побеђујем и у сениорској конкуренцији и осећам да то могу. Нарочито ми је важно да успем на државном првенству у децембру. Наравно, желим да завршим школу одличним успехом. Добио сам и неколико понуда из Америке да тамо студирам и упоредо пливам. Видећемо која ће бити најбоља  варијанта за напредовање и у школовању и у пливању. Ако и одем и постанем још бољи пливач, радо ћу се одазвати позиву да браним боје своје земље – поручио је Урбанек.

М. Ст.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести