СПОНЗОРСТВО НАУШТРБ ИНТЕГРИТЕТА СПОРТА Међународна атлетска федерација разгневила СРПСКУ АТЛЕТИЧАРКУ Ивана Шпановић: Мењају правила без консултација са спортистима

БЕОГРАД: Српска атлетичарка Ивана Шпановић саопштила је данас да се противи промени правила у дисциплини у скоку удаљ.
s
Фото: Printscreen/Instagram/ivanaspanovic

Поједини светски медији су објавили да челници Међународне атлетске федерације планирају да испитају нови начин мерења скока удаљ.

Према том предлогу скок би се мерио од места на коме сваки атлетичар или атлетичарка започну скок до места на коме се спусте у песак. У том случају не би било преступа већ би се сваки скок рачунао.

Највећи проблем је што људи који мењају правила овог спорта су управо они који никада нису имали контакт са овим спортом. Мењају правила игре без консултација са онима који чине да спорт постоји. Игноришу њихове ставове, не поштују њихово мишљење и игноришу проблеме због којих се повређују. Троше се огромне своте новца да се привуче пажња на спорт, а игнорише се све на чему се заснива, написала је Ивана Шпановић на Инстаграму.

Најбоља српска атлетичарка је навела "да верује да фокус на спонзорствима и на телевизијским преносима не би требало да иде науштрб интегритета спорта".

Било би сјајно пронаћи баланс између промоције спорта и очувања његових основних вредности. Зар не можемо сви да будемо укључени у нешто што нас се тиче? Имамо ли право на такмичење на коме се не плашимо клизавих дасака, бесмисленог одређивања последњег контакта са подлогом или ласерског мерења одраза, мењања броја покушаја, а у истом ТВ преносу да прикажу скокове само неколице, уз много среће? Шта се онда нуди гледаоцу као опција?, упитала је Ивана Шпановић.

Да се такмичење још више обесмисли, одузимајући свима право на фактор среће? Можда трка на 100 метара без судије? Свако може да стартује кад му одговара, па ко има најбоље време нека буде победник. Да апсурд буде већи, клизаве даске остају..., додала је српска атлетичарка.

Ивана Шпановић је актуелна светска шампионка у скоку удаљ.

Уместо да покушавамо да овај спорт учинимо популарнијим, не жртвовањем његове аутентичности, сви би требало да се фокусирамо на едукацију јавности о његовој аутентичности и лепоти. Требало би да покажемо вештине и таленте свих спортиста, а не само неколицине одабраних и да дамо гледаоцима прилику да цене разноликост спорта, закључила је српска атлетичкара.

Светски медији су објавили да су у плану тестирања у наредне две године. Такође, наводи се да би, ако тестирања буду успешна, ново правило у скоку удаљ требало да се уведе на Олимпијским играма у Лос Анђелесу 2028. године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести