СТК Нови Сад у Д групи ЛШ: С Аустријом и Шпанијом за једно место

НОВИ САД: Стонотенисерке Новог Сада играће у Д групи Лиге шампиона, одређено је жребом у Луксембургу, седишту Европске стонотениске федерације.
s
Фото: Tijana Jokić pobedila Ruskinju Koliš Reus u četvrtfinalu Kupa Evrope početkom godine/STK Novi Sad

Српске шампионке сврстане су међу носиоце прве фазе елитног европског такмичења чиме су уједно стекле право на домаћинство утакмица које ће да буду одигране 6. и 7. септембра у Новом Саду.

У групи Д још су и вицешампион Аустрије и дугогодишњи учесник Лиге шампиона, екипа Вилаха, као и шпански Реус из Тарагоне кога је управо Нови Сад елиминисао у четвртфиналу Купа Европе прошле сезоне.

- Жреб је могао да буде и бољи, али и гори по нас. Једно је сигурно, да нам борбеност нико не може да ускрати. Опет ћете, надам се, да видите фанатизам код наших девојака, како у приступу, тако и у жељи и хтењу. Већ смо играли Лигу шампиона када смо дебитивали прошле сезоне у групној фази одиграној у Мецу - рекао је тренер Новосађанки Слободан Стојанов.

Тада је српски шампион направио сензацију победивши шпанског првака Гирбау Вик предводјен са две кинеске играчице. Касније је Нови Сад испао у Куп Европе и домогао се други пут узастопно полуфинала. Ти резултати су донели значајан коефицијент на европској клупској листи, те су ове сезоне Новосадјанке стекле статус носитељки у првој фази Лиге шампиона и предност домаћег терена.

- Јесмо победили Реус прошле сезоне, али то је сада другачији тим. И тада су били јаки, а наше девојке одиграле маестрално када је Рускиња Колиш изгубила обе партије од наше Максути и од Јокићеве. Сада су се појачале са Брит Ерланд која је претходне две сезоне предводила Берлин до титуле првака Европе. Биће врло занимљиви мечеви посебно кад знамо да само први иде у други круг - рекао је после жреба тренер Слободан Стојанов.


Очекују нови подршку присталица

Председник клуба Дан Фрациле најавио је спектакл у малој дворани Спенса.

- Увек су трибине биле пуне на нашим европским мечевима. Љубитељи стоног тениса нас прате од самог почетка, једноставно су срасли с нама. Допринели су добрим резултатима, јер нам је домаћи терен увек био велика предност. Очекујемо више од 1.000 гледалаца у малој дворани пошто је стонотениска сала постала премала да прими све заинтересоване. Дугујемо захвалност Граду који стоји иза овог европског пројекта и нашим спонзорима без којих не би било могуће да све финансијски издржимо. Верујемо да ће бити још једна веома дуга европска сезона - истако је Фрациле, први човек СТК Нови Сад, актуелног двоструког узастопног полуфиналисте Купа Европе и учесника Лиге шампиона. 


За Вилах игра некадашња капитенка Новог Сада Анажофиа Фењвеши, као и наша репрезентативка Драгана Вигњевић, а ту је и искусна Хрватица и сјајан дефанзивац Ивана Малобабић.

Стојанов је истакао да ће Нови Сад и даље бити једини састав у Европи искључиво са домаћим играчицама.

- Нажалост, Кинескиња Лам може да игра за нас тек од октобра јер има обавезе према репрезентацији Хонг Конга пре тога. Свакако јачи ћемо бити за Анамарију Ердељи, нашу интернационалку из Португала, која је прошле сезоне одиграла тек један европски меч, а сада ће бити део сталног ростера. Ту су и капитенка Тијана Јокић, затим Анета Максути, доказана као једна од најбољих клупских играчица Европе, уз младу Реку Безег иза које је дебитантска сезона у Европи и јуниорку Сару Радак која ће као и њене претходнице постепено осетити специфични европски амбијент - додао је Стојанов.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести