Завршена  48. Генерална скупштина Европских олимпијских комитета

У Варшави је у петак завршена 48. по реду Генерална скупштина Европских олимпијских комитета, а у раду Скупштине су учествовали  председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић, потпредседник Жарко Зечевић, генерални секретар Ђорђе Вишацки и извршни директор Дамир Штајнер.
Generalna skupstina EOK
Фото: ОКС

Делегати из националних олимпијских комитета из читаве Европе изгласали су измену статута Европског олимпијског комитета у погледу родне равноправности и повећању броја жена на водећим позицијама у спорту. Скупштина је, такође, добила извештаје од организатора Европских игара у Минску, Олимпијских игара у Токију 2020, Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022. као и Зимских олимпијских игара које ће се 2026. одржати у Милану. На скупштини је било речи и о значају Европских игара као и о важности њихове веће интеграције у Олимпијски покрет.

Скупштину је отворио председник Међународног олимпијског комитета господин Томас Бах похваливши ефикасност педесет националних олимпијских комитета и захваливши им се на свеопштем доприносу олимпијском покрету. Председник Бах је подсетио представнике Националних олимпијских комитета на важност поштовања Олимпијске повеље и истакао значај јединства, политичке неутралности и солидарности како би се кроз бављење врхунским спортом постигла олимпијска мисија за стварање бољег света. Председник Бах истакао је важност очувања европског модела спорта, који почива на вредностима и идејама олимпизма, а не на принципима експлоатације спортиста у циљу остваривања профита.

Председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић, по завршетку Генералне скупштине истакао је да је још једном показана велика снага и заједништво европске олимпијске породице, као и да су представници свих националних олимпијских комитета имали прилике да се кроз презентације организационог комитета Олимпијских игара у Токију, увере да ће Игре наредне године бити одржане на врхунском нивоу.

У току заседања Генералне скупстине ЕОК, одржана је и централна прослава поводом обележавања 100 година од оснивања Олимпијског комитета Пољске.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести