Наши рукометаши вечерас деле мегдан са хрватском у Ц групи на Европском првенству

СЕГЕДИН: У групи на Европском првенству за рукометаше која се игра у граду на самој граници с нашом земљом вечерас од 20.30 часова, на програму је сусрет од великог значаја, који носи префикс „бити или не бити“, када је реч о пласману у другу, односно главну рунду такмичења. Мегдан ће да поделе селекције Србије и Хрватске, које утакмицу  дочекују у различитом расположењу. У првом колу Србија је декласирала Украјину, док је Хрватска поражена од Француске.
rukomet
Фото: pixabay.com

За „ватрене“ је ово последња прилика да изборе место међу две првопласиране екипе, које ће наставити такмичење, док ће “орловима” остати могућност да се ваде против “галских петлова”. Зато није чудно то што је у редовима Хрвата реч пораз забрањена. Уколико, пак, изабраници селектора Тонија Ђероне вечерас буду славили, обезбедиће карту за Будимпешту, где ће отпутовати заједно с Француском, уколико, наравно, „триколори” буду бољи од Украјине, што се практично не доводи у питање.

Лазар Кукић, најбољи играч у редовима Србије у првом колу, река је да је циљ наше репрезентације да се пласира у наредну фазу Европског првенства.

– Утисци су се слегли после Украјине. Нисмо имали много времена за славље, такво је првенство. Сваки други дан се игра утакмица. Импонује ми што сам проглашен за најбољег, имао сам ту срећу да ми екипа помогне и да смо сви одиграли фантастичну утакмицу. Спремни смо за балкански дерби. Надам се да ће све ићи по нашем плану – рекао је Кукић.


Ђерона: Фокусирани смо на себе

Своје утиске пред вечерашњи сусрет, изнео је тренер Србије Тони Ђерона:

– Меч против Украјине био је важан, како бисмо направили први корак на овом шампионату. У овим временима морамо да се фокусирати на себе и да се покажемо на терену. Најбоље је то што смо узели два бода и што смо утакмицу завршили без повреда – рекао је он.


Хрватска је у нешто лошијој позицији него претходних година.

– Протеклих година били су велика сила у европском и светском рукомету. У последње време је дошло до смене генерација. Екипа им је подмлађена, али не треба да их потцењујемо. Имамо велику шансу да се победом пласирамо у наредну фазу, што нам је циљ од самог почетка такмичења.


Хрвати са Србијом за останак на Европском првенству

Селектор Хрватске Хрвоје Хорват сматра да ће утакмица с “орловима” за његов тим бити дуел одлуке.

– Једноставно, морамо да добијемо - јасан је био Хорват. - Одлично се познајемо и о Србији мање-више све знамо, тако да нема непознаница. Мислим да ће више одлучивати нерукометни део, односно то ко ће се боље припремити и бити психички стабилнији. Урадили смо све да будемо прави у овом сусрету.

Хрватска вечерас неће моћи да рачуна на Давида Мандића који је због грубог прекршаја добио плави картон против Француске, али се тиму зато прикључио Марин Јелинић. Селектор Хорват с нестрпљењем чека данашње резултате ПЦР тестова, пошто су Леон Шушња и Ловро Михић добили позитивне налазе после брзог антигенског тестирања. Тек након обавезног тестирања и анализе ситуације с повредама, донеће одлуку о саставу тима.

Рукометаш Иван Чупић рекао је да су, и пре почетка Првенства, знали да ће утакмица против Србије бити кључна за пролазак у наредну фазу.

- Не смемо да паднемо у клопку да размишљамо о томе да смо фаворити или аутсајдери. Надамо се да ће нам помоћи Дувњак и Чупић, који су били у изолацији и да ћемо пружити квалитетнију игру. Верујемо да смо бољи и да ћемо славити – рекао је Чупић.


Уколико победе Хрватску, о првом месту у групи би одлучивао меч с Француском.

– Нисмо дошли да будемо трећи, већ да прођемо групу, да играмо све утакмице, да дамо све од себе и да победимо, што да не. Показали смо да можемо да играмо с екипама као што је Француска – додао је Кукић.

Богдан Радивојевић имао је подршку публике с трибина, пошто игра за тамошњи ПИК Сегед. На премијери био је један од запаженијих играча и стрелац пет погодака. Према његовим речима, иако је резултат био убедљив против Украјине, на терену баш и није било тако лако.

- Да нисмо ушли концентрисано и фокусирано, не би сигурно био овакав резултат. Испоштовали смо договор с тренинга и из свлачионице. Били смо ту једни за друге, као и увек – прокоментарисао је Радивојевић, а потом се осврнуо на вечерашњи дуел са Хрватском: – Кад се тако гледа, 99 одсто ћемо обезбедити пролаз ако победимо. Сагледали смо прошлу утакмицу, а сада смо се фокусирали на Хрватску. Они су велесила, али су може се рећи и то са су слабији у односу на нека претходна такмичења. Видите каква је ситуација с короном, ништа се не зна. У страху се будимо да ли ће неко бити или не позитиван. Бићемо ту једни за друге, сигуран сам да ће бити онда и то позитивно. Најбитнија је тимска игра, колектив. Ту смо да дајемо све од себе.

Јово Галић

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести