Рукометаши Србије постављају основе новог система

Шест тренажних дана су иза рукометаша Србије, који под будним оком стручног штаба са шпанским тренером Тонијем Ђероном на челу, ради у центру ФСС у Старој Пазови.
д
Фото: РСС

Полако се постављају основе система у коме ће национални тим представити себе на почетку квалификација за Европско првенство 2022, у дуелима са Француском (5. јануара – Зрењанин и 9. јануара Кретеј) и Грчком (13. јануара).

- Екипа је задовољна, добро радимо. Кренули смо од одбране, а сада смо почели и са нападом. Прија свима промена и сви су орни за рад. Жељни смо да упијемо систем од новог селектора. Надам се да ће ићи све како треба. Недостаје нам неколико играча, биће још боље када будемо били комплетни. Увек је време проблем када је у питању репрезентација, увек недостаје још мало за уигравање и упознавање саиграча и увек има неких новитета које би требало усвојити. Једанаест месеци се нисмо окупили, коначно смо заједно и сви смо срећни због тога. Једва чекамо прве утакмице  - рекао је средњи бек  Лазар Кукић, иначе играч Бенфике.

Он већ годинама сарађује са шпанским тренерима у клубовима у којима је играо (Ла Риоха и Бенфика).

- Сваки тренер има неке своје посебности, али углавном шпански тренери имају исти систем. Они су сви у контакту, допуњавању се, функционишу буквално као једна особа. Одрадили смо седам тренинга, свако има своју свеску, да се присетимо мало школских дана. Биће записивања, обнављања градива, што ће бити нешто ново за већину играча.

Организатор игре, који је на великим такмичењима дебитовао 2019. године на СП у Берлину, навикао се на „папир и оловку“.

- Од прве године како сам отишао из Србије свеска је присутна и сваке године је добро попуњена. Свака утакмица има своје место. То ми није страно. Има још неколико играча навикнутих на то. Прија ми систем, шпански менталитет, енергија, баш сам задовољан.

Репрезентативци су  заједно, у „балону“ центра ФСС провели  и новогодишње вече.

- Јасно нам је да не смемо да се упуштамо у ризик и да морамо да избегавамо контакте. Бићемо сви заједно. Надам се да ће Нова година донети и боље резултате репрезентацији и да ће се публика вратити на трибине. Свима нам то недостаје.

Французи и Грци су озбиљни ривали.

- Кренули смо са најосновнијим принципима којих би требало да се држимо у одбрани и нападу, развијање полуконтре, да имамо нашу идеју и стил, кренули  смо и с детаљнијпм анализом за утакмицу са Французима. Имамо нови систем који је у тренду. Селектор ради у Шартру, добро познаје играче Француске и верујем да ће нас ваљано спремити за  двомеч са њима. Што се тиче Грчке, они јесу непознаница, али баш зато нећемо се опустити и у меч ући олако – поручио је Кукић.

Ј. Галић

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести