С новим рукометним селектором долазе и нове тренерске снаге: Бивши асови уз Ђерону

Српски национални тим добио је првог странца селектора у историји мушког рукомета, Шпанца Тонија Ђерона, иначе актуелног шефа струке француског Шартра, ако не рачунамо Србина из Шведске Љубомира Врањеша.
zikica milosavljevic
Фото: Youtube Printscreen

Истина, као хрватски тренер води се Сеад Хасанефендић, који је био на клупи нашег тима на ЕП у Аустрији, с тим што је он рођени Новосађанин. Тони Ђерона нема никакве везе с простором бивше Југославије, па онда можемо да кажемо да је први странац који ће седети на клупи репрезентације Србије. Управни одбор Рукометног савеза Србије (РСС) требало би ускоро да и званично промовише Шпанца. Занимљиво је то да ће са новим селектором бити реновиран и стручни штаб, чини се по именима изузетно звучан, а биће постављени и тренери млађих узрасних категорија. Уз Ђерону биће све сами бивши асови нашег рукомета. Зна се да је годинама његов најближи сарадник бивши репрезентативни голман Зоран Ђорђић Паша. Поред овог Шапчанина, који је уз Недељка Јовановића био најзаслужнији за прву тутулу Партизана, требало би да буду још три бивша репрезентативца који су се определили за тренерски позив.

Поред Ђероне стручно ће да се усавршавају бивши капитен репрезентације Србије која је 2012. године освајањем сребрне медаље на ЕП остварила највећи успех од осамостаљења државе – Момир Илић. Поред популарног Моше, у националном тиму радиће још некадашње десно крило, бронзани са ЕП у Шпанији 1996. године Жикица Милосављевић и бронзани са СП у Француској 2001. године, бек Младен Бојиновић.

За сада је још увек непознаница каква ће да добију задужења, али се очекује да ће поједини да воде млађе категорије. Јуниорска репрезентација и даље биће поверена тренеру Војводине Борису Ројевићу. Први пут би у свим националним селекцијама требало да се ради по инструкцијама селектора А тима, да се ствари једнинствен систем рада.

Оно што је извесно је то да ће Тони Ђерона држати семинаре тренерима четири пута годишње, што би требало да буде велики помак у односу на његове претходнике.

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести