Шпански систем прија орловима

Рукометаши Србије забележили су и другу победу, уз реми, у три утакмице у квалификацијама за Европско првенство, које ће се следећег јануара одржати у Мађаркој и Словачкој.
д
Фото: РСС

После Француза, пала је Грчка (31:21), па је Србија са пет бодова одшкринула врата ЕП. Оно што је најважније је то да су три бода освојена против најјачег ривала Француске. Следи условно речено лакши посао, али ништа мање важан. “Орлови” гостују у Грчкој, а потом се два пута састају са Белгијом. То су репрезентације које су далеко од квалитета Француске, па и Србије. У случају да Србија заузме прво место у групи, што није нереално, наши рукометаши би били у повољнијем положају пред жреб за ЕП (сврстани у други, можда први шешир).

Селектор Србије Тони Ђерона, који је за кратко време побрао симпатије свих у Србији, после утакмице са Грчком и одлично одрађеног посла, изјавио је да је утакмица решена због добре одбране његове екипе. Ђеронини изабраници у првом полувремену нису приказали игру из двомеча са Француском, али руку на срце ни противник није био инспиративан. Грци су у првих десетак минута држали прикључак, иако је Србија била та која је диктирала ритам и углавном имала гол или два предности. Чим је Србија мало „затегла“ одбрану то се одмах одразило и на резултат.

– Било је теже психички него физички после великог напора и успеха против Француске. Грке респектујемо, показали су тимски дух, показали су да су борци и да терају противнике да извуку највише из себе. У првом полувремену направили смо више грешака него у две утакмице са Французима. У 15 минута другог полувремена смо урадили много, одиграли добру одбрану онако како желимо и она је била кључ. То нам је омогућило да направимо разлику и постигнемо лаке голове. Имамо пет бодова после три утакмице. Враћамо се у своје клубове, а на наредној акцији ћемо покушати да још више унапредимо неке сегменте у нашој игри – рекао је Ђерона.

Један од најефикаснијих на мечу Лазар Кукић сматра да су рукометаши још једном показали да су права дружина.

– Драго ми је да нижемо победе. У првом полувремену смо имали одређених падова, изгубили неколико лопти, али смо се зато на старту другог стабилизовали и заслужено решили утакмицу у своју корист. Завршили смо утакмицу како смо се договорили. Мало смо и испражњени после утакмица са Француском, али смо показали да смо прави. Честитао бих момцима на две недеље фантастичног рада и посвећености – рекао је Кукић.

Голман Владимир Цупара додао је да је атмосфера у селекцији као никад пре, о чему сведоче и добри резултати на старту квалификација.

– Било ко да је рекао да ћемо после два меча са Француском имати три бода прогласили би га лудим. Ми смо веровали да можемо да победимо, потајно смо гајили оптимизам, али да ћемо доминирати у два меча са таквом екипом нисмо били свесни. Унапред смо знали да ћемо с Грцима лако изаћи на крај, што смо и потврдили.

Тријумф над Французима се чекао чак 20 година.

– Просек година наше репрезентације је 24 године, што је невероватно, тако млад, а тако храбар тим. Мислим да сви морамо да будемо поносни и задовољни. Све је било добро, доминирали смо у свим сегментима игре. На крају не могу да кажем да нисмо имали среће. Добро смо се припремили, посебно за Французе, и доказали да успех  у Зрењанину није био случајан. Имамо тимски дух.

Долазак страног селектора одмах је повукао многа питања у домаћој спортској јавности, али, Шпанац Тони Ђерона успео је да имплементира свој систем игре који је очигледно пријао српском тиму.

– Нема ту много филозофије, очигледно нам је промена пријала. Шпански систем је најбољи на свету и ми смо га одмах прихватили. Све је ствар детаља и добре припреме за утакмицу. Ове анализе су невероватна, тако спремни изађете на терен да у сваком моменту знате шта треба да радите. Свако има задатак и нема много размишљања. Одувек сам говорио да је странац на нашој клупи право решење и испоставило се као исправно. Доведен је да направи разлику, био нам је преко потребан тренер попут њега, све се некако померило са мртве тачке – додао је Цупара.

Ј. Г.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести