43. такмичење „Јо пајташ”: Победник новосадска ОШ „Коста Трифковић”

Традиционално 43. шаховско такмичење у организацији редакције дечијег листа на мађарском језику „Јо Пакташ“ и под покровитељством Шаховског савеза Војводине окупило је ове године у бечејској ОШ „Шаму Михаљ“ укупно 108 такмичара, 72 дечака и 36 девојчица, из 22 војвођанска места.
OS Samu Mihalj sahisti
Фото: Поглед на салу бечејске ОШ „Шаму Михаљ” пуну младих шахиста

Турнир се одвијао појединачно у две узрасне категорије, од првог до четвртог и од петог до осмог разреда, у конкуренцији девојчица и дечака одвојено, а играло се седам кола по Швајцарском систему. На основу појединачних резултата, одређени су и укупни екипни победници девојчица и дечака, односно свеукупни победник турнира.

- Поносни смо на традицију дугу преко четири деценије, масовност и квалитет приказаних игара. На овај начин популаришемо атрактивни мисаони спорт, пружамо основцима могућност да се уз игру друже, стичу познанства, која прерастају у пријатељства. Овакав формат турнира организујемо једном годишње у другом месту и другој школи, па тако млади шахисти имају прилику да на овај начин упознају осам различитих дестинација - рекла нам је уредница у дечијем листу на мађарском језику „Јо Пајташ“ Магдолна Нађ.

Пехар намењен свеукупном победнику припао је екипи новосадске ОШ „Коста Трифковић“, која је сакупила укупно 29 поена, највише захваљујући дечацима, који су с 20 поена били нај­успешнији у својој конкуренцији, док је код девојчица победила ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице (11,5).

У конкуренцији нижих разреда, код девојчица победила је с пет поена Лана Вулин, ученица трећег разреда ОШ „Алекса Шантић“ из истоименог места. Друга је била ученица четвртог разреда ОШ „Мирослав Антић“ из Палића Дорина Берењи, а трећа Бранислава Наумова, из трећег разреда ОШ „Братство Јединство“ у Врбасу. У конкуренцији дечака сва тројица награђених ученици су четвртих разреда. Први је био Страхиња Станић из ОШ „Бранко Радићевић“ у Оyацима, а другопласирани је Никола Лесковац из новосадске ОШ „Јожеф Атила“ и трећепласирани Марко Сабо из ОШ „Стеван Сремац“ у Сенти.

У конкуренцији старијих разреда код девојчица победила је Анита Нађ, ученица седмог разреда ОШ „Петефи Шандор“ у Новој Црњи. Другопласирана Мила Раденковић је ученица петог разреда ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“ у Батајници, а њена вршњакиња из исте школе Ивана Вукашин је трећа. Седмак Алекса Алимпић из земунске ОШ „Михајло Пупин“ је први код дечака, а преостала два места припала су ученицима новосадске ОШ „Коста Трифковић“. Петар Вукашин Орлић је био други, а Алекса Тепић трећи.

В. Јанков

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести