„Дунавски бал” у Бачкој Паланци: Главна награда Милану С. Поповићу

У оквиру традиционалне културно-забавно-спортске манифестације Дунавски бал 2022. године у Бачкој Паланци, приређен је и Међународни шаховски рапид турнир.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Надметања су протекла у холу Хале спортова Тиквара, поред Дунава, а одиграно је девет кола по Швајцарском систему жребања. Темпо игре био је 15 минута по играчу до краја сваке партије. У конкуренцији се нашло 57 шахиста из Бугарске, Хрватске и Србије и једна млађана шахисткиња из Бачке Паланке. Међу учесницима били су један велемајстор, један интермајстор, шесторица ФИДЕ мајстора, четрнаесторица омладинаца и 35 носилаца осталих нижих шаховских категорија.

После узбудљивих борби на 64 поља, прво место и главну награду од 14.000 динара освојио је ФИДЕ мајстор Милан С. Поповић из Сомбора са 7,5 поена. По седам поена, на свој конто, уписали су другопласирани мајсторски кандидат Алекса Алимпић из Београда и млади мајсторски кандидат Лав Пајчин из Новог Сада, који је заузео трећу позицију. Четврти степеник запосео је интермајстор Петар Бенковић из Сремске Митровице, петопласирани је ФИДЕ мајстор Дејан Оморјан из Новог Сада, шестопласирани је ФИДЕ мајстор Вук Жегарац из Црепаје, а седмо место освојио је ФИДЕ мајстор Радосав Петковић из Србобрана. Сваки од њих четворице у свој нотес је убележио по 6,5 поена. По шест поена укњижили су осмопласирани ФИДЕ мајстор Петар Кологнат из Сремске Митровице и мајсторски кандидат Милорад Леђенац из Куле, коме је припало девето место на табели.

Најбоље позиционирани шахиста са територије бачкопаланачке општине је мајсторски кандидат Давид Менчик, који је надигравања завршио на 11. позицији са 5,5 поена. Најбоље пласирани ветеран (преко 60 година) је србобрански ФИДЕ мајстор Радосав Петковић, а најбоље пласирани омладинац је Никола Лалић из Бачке Паланке, који се усидрио на 30. место са 4,5 поена. Једина дама на турниру, омладинка Милана Ковач из Бачке Паланке, такмичење је окончала на 57. позицији са једним поеном. Свима њима организатор је доделио специјалне награде.

Пласман актера са истим бројем укњижених поена одређен је на основу Бухолц коефицијента. А да све протекне у најбољем реду побринуо се национални судија Миланко Ћировић (52) из Бачке Паланке.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести