Екипно ПЕ за јуниоре: Тријумф „орлова” на старту

Екипно Првенство Европе за јуниоре почело је у уторак у Солуну, а Србија има екипу које ће играти у групи дечака до 18 година.
Јуниори Србије са селектором Јованом Тодоровићем
Фото: Јуниори Србије са селектором Јованом Тодоровићем

Боје јуниорске репрезентације Србије бране велемајстор Лука Будисављевић, интермајстор Стефан Тадић, мајсторски кандидат Марко Ивановић и ФИДЕ мајстор Андреј Љепић. Селектор и вођа пута је интермајстор Јован Тодоровић.

У конкуренцији 20 европских екипа наша репрезентација је по просечном рејтингу пети носилац на Првенству, иза Немачке, Израела, Пољске и Мађарске. Поред дечака до 18 година, оформљене су још три групе на Првенству – дечаци до 12 година са 13 екипа, девојчице до 12 година са седам екипа и девојчице до 18 година, где се, такође, такмичи 13 екипа. У свим групама игра се седам кола по Швајцарском систему, осим код млађих девојчица које играју Бергер турнир у седам кола. Партије почињу сваког дана од 15 часова по српском времену.

Наша селекција је одлично стартовала, будући да су у првом колу више него убедљиво савладани вршњаци из Енглеске резултатом 3,5:0,5. Прва табла репрезентације Будисављевић донео је предност нашем тиму, затим је Љепић ремизирао, а наредне две победе су остварили Тадић и Ивановић. У другом колу Србија игра против селекције Аустрије и у том мечу је благи рејтинг фаворит.

Треба истаћи да је национални савез у потпуности стао иза јуниорске репрезентације, тако да наши млади шахисти на овом такмичењу играју у новој опреми Шаховског савеза Србије коју ће носити и олимпијска селекција у индијском Ченају на 44. Шаховској Олимпијади.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести