Међународни опен турнир у Мађарској: Иванишевићу измакла медаља

На изузетно јаком међународном опен турниру Будимпештанско пролеће учествовало је 165 играча из 39 држава, са четири континента.
Ivan Ivanisevic
Фото: Ivan Ivanišević, foto: Privatna arhiva

Међу њима је било 29 велемајстора, 48 интернационалних мајстора, 35 ФИДЕ мајстора, 8 шахисткиња итд. У конкуренцији су се нашла и седморица шахиста из Србије и то наши стандардни репрезентативци, велемајстори Иван Иванишевић и Никола Седлак, затим велемајстори Синиша Дражић и Данило Милановић, интермајстори Лазар Несторовић и Зоран С. Илић, као и ФИДЕ мајстор Данило Черовић. Одиграно је 9 кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре био је 90 минута по играчу за 40 потеза, плус 30 минута бонификације за сваки одиграни потез.

После узбудљивих надметања, прво место и главну награду освојио је естонски велемајстор Каидо Кулаотс са 7,5 поена. На деоби другог места нашла су се петорица актера, који су у свој нотес уписали по 7 поена, а у том друштву обрео се и наш велемајстор Иван Иванишевић, који је према додатним критеријумима заузео четврту позицију. Занимљиво је да је Иванишевић средином турнира везао 5 победа и у последњем колу био парован управо са Кулаотсом. Ова партија је завршена ремијем, те је Иванишевићу за длаку измакла медаља, а да је победио нашао би се сам на победничком постољу.

Одличан резултат постигао је и суботички велемајстор Никола Седлак који се нашао на деоби 7. места са још петорицом шахиста који су освојили по 6,5 поена, а према додатним критеријумима освојио осмо место. Занимљиво је да се новосадски велемајстор Синиша Дражић у 8. колу састао управо са Седлаком и изгубио овај дуел, а у последњем 9. колу није парован, те се на крају пласирао на 72. степеник са 4,5 поена. Исти број поена освојили су и велемајстор Данило Милановић и интермајстор Лазар Несторовић, који су у коначном пласману заузели 84. односно 85. место. Чак 19 шахиста освојило је по 3,5 поена, а у тој дружини су и интермајстор Зоран С. Илић, који је запосео 114. позицију, и ФИДЕ мајстор Данило Черовић, који је такмичење завршио на 120. месту. Најбоље пласирана шахисткиња је интернационални мајстор Жансаја Абдумалик, која је заузела 16. место са 6 поена.       

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести