Нафтагас поново прволигаш

Спуштена је завеса на овогодишњем такмичењу Друге лиге Србије – група Војводина у шаху за мушкарце, која је одржана у хотелу Фонтана у Новом Саду.
Pobednička ekipa Naftagasa sa predsednikom ŠSV, sudijom i organizatorima Foto: privatna arhiva
Фото: Победничка екипа Нафтагаса са председником ШСВ, судијом и организаторима Фото: приватна архива

Може се рећи да је победник био познат и пре почетка турнира, а то је изузетно складна и хармонична екипа ШК Нафтагас из Елемира, којој је заиста, према приказаној игри и убедљивој победи, и место у друштву најбољих српских тимова.

На војвођанском терену Нафтагас није имао равноправног противника, о чему сведочи и чињеница да је у 10 мечева на шест табли убедљиво славио у свим дуелима и то са високом разликом, а од седморице играча Нафтагаса шесторица су завршила турнир без пораза. Убедљиво најбољи резултат постигао је велемајстор Карен Х. Григоријан, који је на првој табли остварио невероватних 9,5 поена из 10 партија, али и остали чланови екипе су одлично одиграли турнир, посебно ФИДЕ мајстор Синиша С. Попов на четвртој табли са 8,5 из 10, затим ФИДЕ мајстор Данило Беседеш на шестој табли са 7,5 из 10, као и Милоје Ратковић са седам из 10 на другој табли. Интермајстори Бодирога Предраг и Милован Ратковић, који је уједно био и капитен екипе, као и Иван Адамов, такође су у кључним мечевима доносили важне поене својој екипи, а позитивну атмосферу и одличан тимски дух све време је одржавао дугогодишњи први човек клуба, Миле Јанков. Епилог овакве синергије је максималних 30 меч бодова и 45,5 поена, који су Нафтагасу поново дали улазницу за прволигашко друштво, где ће, надамо се, и остати дуги низ година.

Сребрну медаљу, са 20 меч бодова и 35 поена, освојила је екипа ШК Бачка из Пачира у саставу: велемајстор Золтан Варга, интермајстор Тибор Фаркаш, ФИДЕ мајстори Синиша Арбутина, Стеван Видић, Матија Ивић, Арпад Кечкемети и Тибор Јесенски, као и Владимир Марјанушић. Бачка је славила у шест од десет мечева, два је одиграла нерешено, а претрпела је поразе од победника турнира и од ШК Младост из Нове Пазове. Треће место припало је екипи ШК Војводина из Новог Сада, која је освојила 16 меч бодова и 32,5 поена. Занимљиво је да је Војводина једина два пораза претрпела од две првопласиране екипе, а поред тога има још четири победе и четири нерешена меча. Бронзану медаљу својој екипи донели су: интермајстор Станислав Микхеев, ФИДЕ мајстори Лука Будисављевић, Зоран Грујић, Вук Савановић и Горан Ђачанин, као и Алекса Илинчић, Добрица Стиковић и Војислав Вељковић.

С друге стране, на зачељу табеле је било много неизвесније, будући да се до завршетка последње партије није знало ко још, поред ШК Будућност из Српске Црње, ове године напушта лигу и прелази у нижи ранг такмичења. Наиме, у последњем 11. колу сусрели су се ШК „Бата Ћосић“ из Опова и ШК Стара Пазова, при чему је Старој Пазови била неопходна победа у мечу за опстанак у лиги, док је Опову био довољан и нерешен резултат. После дуге и неизвесне борбе, “Бата Ћосић“ је славио са 4:2, те је постало јасно да је Стара Пазова изгубила друголигашки статус.

Коначна табела: 1. Нафтагас Елемир 30 (45,5), 2. Бачка Пачир 20 (35), 3. Војводина Нови Сад 16 (32,5), 4. Сомборски ШК 14 (32), 5. Младост Нова Пазова 13 (31), 6. Сента 12 (30,5), 7. „Бата Ћосић“ Опово 12 (29,5), 8. Краљица ПТТ Петроварадин 12 (28,5), 9. Полет Растина 10 (26), 10. Стара Пазова 7 (24), 11. Будућност Српска Црња 1 (15,5).

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести