„Шах-турнир пријатељства” особа с церебралном и дечјом парализом

„Шах-турнир пријатељства” особа с церебралном и дечјом парализом одржан је јуче у хотелу „Нови Сад”, учествовало је 11 екипа из исто толико градова Србије, а шах се играо по швајцарском систему.
„Šah-turnir prijateljstva” osoba s cerebralnom i dečjom paralizom  foto:Dnevnik.rs/ B. Pavković
Фото: „Шах-турнир пријатељства” особа с церебралном и дечјом парализом фото:Дневник.рс/ Б. Павковић

Била је то прилика за лепо окупљање и дружење, у оквиру којег присутни имају могућност да покажу своје вештине, нешто у чему су успешни, те да се промовишу, не само тешкоће него и постигнућа. Организатори манифестације су Савез за ЦДП Србије и Покрајински савез за ЦДП Војводине, а домаћин је Удружење за церебралну и дечју парализу „Сунце” из Новог Сада.

– Велика ми је част што у име Града Новог Сада могу да присуствујем, сада већ традиционалном турниру пријатељства у шаху, који се одржава у нашем граду с мањим прекидима – истакао је помоћник градоначелника Александар Петровић, по­же­левши добродошлицу такмичарима и гостима. – Турнир се одржава у оквиру обележавања Међународног дана особа с инвалидитетом - 3. децембра. Желим да нагласим да је Нови Сад град екипних спортова, али и шаха, чему у прилог иде податак да је добитник Октобарске награде за ову годину истакнути шаховски радник др Мирослав Копања. Наш град води веома одговорну социјалну политику, те из свог буyета процентуално највише издваја за област социјале. Свако ко је дошао, победник је.

Фото: „Шах-турнир пријатељства” особа с церебралном и дечјом парализом   фото:Дневник.рс/ Б. Павковић

Манифестацији је присуствовала и в. д. помоћника министра Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Сектору за заштиту особа с инвалиди­тетом Биљана Барошевић. Она је имала прилику да отвори манифестацију симболичним повлаћењем првог потеза.

– Надам се да ће и овај шаховски турнир протећи у одличној атмосфери и да ћемо се и следеће године у ово време окупити и констатовати да смо заједно много тога учинили и постигли напредак у остваривању веће равноправности, једнакости и укључености особа с инвалидитетом у друштво, те тако и особа с церебралном и дечјом парализом – нагласила је Биљана Барошевић.

Турнир је показао колико снага ума, воља, жеља, радозналост, као и подршка окружења могу допринети томе да неко покаже колико може да буде успешан, поготово ако се узме у обзир чињеница да је шах изузетно захтевна игра.

– Мени је то био изузетно велики изазов и пуна сам утисака – потврдила је председница Удружења за церебралну и дечју парализу „Сунце” Јелена Радовић. – Желим да се захвалим свима који су нас подржали, а учесницима желим све најбоље и да на турниру, као и у животу, повуку најбољи потез.

 Б. Павковић

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести