Одржано Првенство Новосадског универзитета за 2018. годину

Одржано је традиционално Првенство Новосадског универзитета у шаху за минулу годину, а право учешћа имали су сви студенти и запослени на Универзитету у Новом Саду.
Petoro prvoplasiranih na Prvenstvu u sahu Univerziteta
Фото: Петоро првопласираних на Првенству Новосадског универзитета у шаху

Организатор турнира била је Студентска асоцијација Универзитета у Новом Саду, у сарадњи с Новосадским удружењем студената са инвалидитетом. Као и до сада, Првенство је подржано од стране бројних институција, организација и компанија. Овог пута турнир су подржали Градска управа за спорт и омладину Града Новог Сада, Универзитетски спортски савез, Шаховски савез Војводине, као и туристичка агенција Модена Тревл, хотел Соле Мио и ресторан Траториа Вапене, који су као спонзори обезбедили вредне награде за петоро првопласираних учесника.

Учествовало је 29 шахиста који су одиграли турнир у 11 кола по Швајцарском систему, уз компјутерско паровање. Темпо игре је био 15 минута по играчу за целу партију. Такмичење је одржано у два дана, тако да је првог дана одиграно шест кола, а другог преосталих пет.

Турнир је био веома борбен, што показује и коначна листа према којој је прво место поделило троје шахиста са по 9,5 поена: Иван Бановић, Иван Адамов и Светлана Стојадинов, те је Бухолц одлучивао о медаљама. Занимљиво је да је, према овом додатном критеријуму, редослед на коначној листи идентичан као и на стартној листи сложеној по рејтингу. Тако су златна медаља, победнички пехар и титула првака Новосадског универзитета за припали Ивану Бановићу. Поред тога, Бановић је од агенције Модена тревл као награду за прво место добио новогодишње путовање за две особе. Друго место, пехар и сребрна медаља припали су Ивану Адамову, који је уз то као награду од хотела Соле Мио добио и спа дан и масажу. Једна од три даме на турниру Светлана Стојадинов освојила је треће место, пехар и бронзану медаљу, а ресторан Траториа Вапене даровао јој је ручак за две особе.

Колико је турнир био изједначен између појединих учесника говори и чињеница да су и четврто место поделила тројица шахиста са по седам поена и то: Стефан Костић, Вукашин Цицмил и Владимир Благојевић. Као и у случају деобе прва три места, и овде је Бухолц одлучивао о наградама, и поново је испоштован поредак са стартне листе, с том разликом што је у коначном пласману Костић четврти, а Цицмил пети, док је на почетку турнира било обрнуто. Њих двојица су такође награђени ручком за двоје у ресторану Траториа Вапене.

На крају турнира заједничка оцена свих учесника је да је ово било једно од боље организованих Универзитетских првенстава, а жеља организатора је да се ова лепа традиција настави и наредних година, са још већим бројем учесника и још бољим наградним фондом.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести