Почеле прве лиге Србије за мушкарце и жене

Почела су надметања у оквиру нашег најзначајнијег екипног такмичења за мушкарце и жене – Прве лиге Србије.
Prva liga Srbije u sahu
Фото: После петог кола Спартак држи врх

Ове године се лиге играју у различитим градовима, те је у хотелу „Гранд“ у Ваљеву свечано отворена Прва лига Србије за мушкарце. Учеснике и госте поздравили су заменик градоначелника Зоран Живковић и председник Шаховског савеза Србије Душан Цогољевић, који су потом, повлачењем првог потеза у партији Иванишевић – Георгијев, отворили ово наше најквалитетније екипно такмичење.

Истовремено, у пријатном амбијенту свечане сале хотела „Србија Тис“ у Зајечару почела је Прва лига Србије за жене. Церемонија отварања започела је интонирањем химне Републике Србије након чега се, у име града домаћина, обратио Марко Минић испред Градске управе града Зајечара који је свима пожелео добродошлицу, пријатан боравак и велику шаховску борбу. У име Шаховског савеза Србије присутнима се обратио потпредседник Саша Адамовић, а у име судијске организације међународни судија Бранислав Шухартовић, који је дао последње инструкције играчицама пред старт првог кола. Након церемонијалних излагања повучени су први потези у мечу Црвена Звезда – Југовић Каћ.

До сада је на обе лиге одиграно пет кола, након којих су се јасно одвојиле екипе које се боре за победничко постоље и оне које ће покушати да сачувају своје место у прволигашком друштву. У мушкој конкуренцији на врху табеле издвојила се екипа суботичког Спартака са четири победе и једним нерешеним резултатом. Међутим, за Суботичане нема опуштања, јер две екипе – Итака из Београда и Ваљевски ШК 2005 имају само један меч бод мање, те могу потенцијално да угрозе водеће. При томе, Спартак је већ савладао Ваљевски ШК 2005, али му у седмом колу предстоји вероватно најзанимљивији дуел читавог такмичења Спартак – Итака. У борби за медаље је и прошлогодишњи победник Словен из Руме, који је кикснуо против Итаке и одиграо нерешено са Јелицом ПЕП из Горачића, али тек треба да одмери снаге са Суботичанима и Ваљевчанима. Са друге стране, у доњем делу табеле тренутно је Крајина из Крајишника без меч бодова, док Металац из Горњег Милановца и Слога Амига из Краљева имају по три меч бода и 11,5 односно 14 поена. Праве борбе, дакле, тек предстоје, будући да има још шест кола до краја лиге.

На Првој лиги Србије у Зајечару тренутно је веома тесно у врху табеле, будући да чак три екипе имају исти број меч бодова, односно по четири победе и по један пораз – Јелица ПЕП из Горачића, БАС и Рад Београд. Занимљиво је да три бода мање, али и меч мање има Раднички из Рудоваца, те ће бити врло интересантно испратити дербије ових водећих екипа у наредним колима. Судећи по досадашњем току турнира, врло је вероватно да ће на крају о медаљама одлучивати суптилна разлика у освојеним поенима, а не меч бодовима. У дну табеле су за сада у најнеповољнијем положају Бановци Дунав из Старих Бановаца и Црвена Звезда из Београда, који ће у међусобном дуелу у десетом колу вероватно одлучивати о питању опстанка у лиги, под условом да у међувремену обе екипе савладају барем по једног противника. Подсетимо, из лиге испадају две екипе, будући да је Раднички из Ћуприје отказао учешће пре такмичења, те се ова лига игра са 11 екипа.

Лиге се завршавају 11. колом које се игра 10. септембра, а сви резултати и пренос партија уживо могу се пратити преко веб странице Шаховског савеза Србије.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести