Почео један од најпрестижнијих турнира у шаху: Петорка на врху

ВАЈК АН ЗЕУ: Један од најпрестижнијих турнира на свету, са традицијом дугом чак 83 године, почео је 16. јануара у холандском градићу Вајк ан Зеу. Чувени Корус, а од 2011. године Тата стил, данас је синоним за модерни супервелемајсторски турнир по класичном темпу игре, на којем се сваки пут окупи 14 најбољих шахиста планете, предвођених светским шампионом.
s
Фото: pixabay.com

Ове године, поред Магнуса Карлсена и његовог некадашњег изазивача за круну Фабиана Каруне, учествују и Максим Вашје-Лаграв, Аниш Гири, Алиреза Фироузја, Дуда Јан-Криштоф, Пентала Харикришна, Радослав Војташек, Давид Антон Гихаро (прошлогодишњи победник Тата стил турнира Изазивача), Андреј Есипенко, Јорден ван Форест, Нилс Гранделиус и Аријан Тари. У последњем тренутку отказао је Данил Дубов, због потврде да је био у контакту са ковид-позитивном особом, те га је заменио талентовани немачки велемајстор Александер Донченко, коме се на овај начин остварио животни сан да дебитује на Тата стил Мастерс турниру.

Старт 83. издања турнира у Вајк ан Зеу прошао је у знаку „белих“ фигура. Компјутер је све до 26. потеза позицију Карлсен – Фироузја оцењивао као потпуно једнаку, али је светски првак проналазио сасвим неочекиване потезе и, уз неколико прелепих жртава, принудио свог противника на предају у 40. потезу. Тари је у отварању некоректно жртвовао фигуру за напад, те је Гири успешно стабилизовао одбрану и дошао до победе у 47. потезу. Трећу победу „белих“ извојевао је Гранделиус против Донченка, наоко лагано – освојио је пешака у топовској завршници и прешао у добијену пешачку. Прошлогодишњи убедљиви победник Каруана је, после прецизне игре Ван Фореста, ремизирао топовску завршницу у 56. потезу.

Друго коло донело је нешто мирнију и опрезнију игру, уз напомену да су противници били уједначенији. Ипак, забележене су две победе. Прву је постигао Каруана против Донченка, тако што је материјализовао напад на даминој страни. Занимљива је завршна слика у овој партији, где бели има пешака на а3, а црни Каруана на а6 и а2, што је и одлучило победника. На изненађење многих, другу победу заредом постигао је и Швеђанин Нилс Гранделиус, освојивши скакача против Дуде Јан-Криштофа, а тиме и лидерску позицију на табели после другог кола. Од осталих партија, треба истаћи игру „до голих краљева” између Карлсена и дебитанта у Мастерс групи Антон Гихара, и реми постигнут у 69. потезу, као и реми у компликованој средишњици партије Вашје-Лаграв – Фироузја, када је обострани цајтнот наговештавао праву „буру“ за таблом.

У трећем колу, десио се интересантан случај да „српски зет“ Пентала Харикришна, супруг наше шахисткиње Надежде Стојановић, заустави лидера турнира Гранделиуса! Наиме, лепом позиционом игром на даминој страни, у Француској одбрани, Харикришна је освојио пешака којег Гранделиус није могао зауставити. Фироузја је у Лондонском систему притискао Антон Гихара до 61. потеза, када је Шпанац предао у позицији – мат или губитак фигуре. Са друге стране, Карлсен је у 56. потезу патирао свог земљака Тарија, рођеног у Ставангеру, иначе по пореклу Иранца. Каруана је вероватно пропустио победу, након што је Дуди освојио квалитет. Уследио је „лагани“ цајтнот пре 40. потеза, у коме је Каруана испустио предност.

У наставку турнира много се очекивало од дербија двојице водећих, Харикришне и Каруане, међутим, сви учесници су били више него мирољубиви у четвртом колу, те је исход био прилично незанимљив: седам партија – седам ремија. Табела уочи првог слободног дана изгледа овако: 1.–5. Харикришна, Карлсен, Гири, Каруана и Гранделиус по 2,5 поена, 6.–10. Ван Форест, Вашје-Лаграв, Есипенко, Фироузја и Војташек по два поена, 11.–13. Антон Гихаро, Дуда и Тари по 1,5 поен, и 14. Донченко један поен. Наредно 5. коло игра се данас, а састају се: Гранделиус – Вашје-Лаграв, Каруана – Есипенко, Гири – Харикришна, Војташек – Дуда, Карлсен – Донченко, Фироузја – Ван Форест, и Антон Гихаро – Тари. Турнир се завршава 13. колом, које се игра у недељу 31. јануара.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести