У Сочију у току Светски куп за мушкарце и жене: Историјски успех Велимира Ивића

У руском граду Сочију у току је Светски куп за мушкарце и жене, један од најпрестижнијих шаховских турнира ове године, на коме учествује и светски шампион Магнус Карлсен.
21 sah glavna
Фото: ФИДЕ

Тренутно се воде велике битке првог кола шеснаестине финала, а цела Србија свим срцем навија за свог најмлађег представника на овом изузетно јаком такмичењу, велемајстора Велимира Ивића!

Иако има само 19 година, Ивић је у досадашњем току турнира већ елиминисао нека веома звучна имена светског шаха. Најпре је у првом колу страдао амерички велемајстор Роберт Хунгаски, потом је Веља очитао лекцију шпанском репрезентативцу Франциску Ваљеху Понсу, да би у трећем колу савладао немачког велемајстора Матијаса Блубаума. Захваљујући овим победама, које су све постигнуте резултатом од 1,5:0,5 без одласка у продужетке, Ивић је на рејтинг листи уживо већ достигао магичних 2600 поена и избио на друго место, одмах иза актуелног државног првака велемајстора Александра Инђића.Заиста историјски успех нашег младог кадета, који се у потпуности посветио шаху и марљиво радио претходних месеци и година, а сада бере плодове тог рада.

У мечу шеснаестине финала Ивићев противник је двоструки руски шампион, велемајстор Дмитриј Андрејкин, а играју се две класичне партије по темпу од 90 минута по играчу за првих 40 потеза, са додатком од 30 минута по играчу до краја партије, и са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез, почевши од првог. У случају нерешеног резултата, играју се две партије по убрзаном темпу игре од 25 минута по играчу и са 10 секунди бонификације; ако је и даље нерешено, следе две брже партије са темпом од 10 минута по играчу и са 10 секунди бонификације, потом у случају нерешеног резултата две брзопотезне партије, са темпом од пет минута по играчу и са три секунде бонификације, а ако се и даље не може одредити победник меча, на крају се игра тзв. „армагедон“ партија, у којој бели има минут више од црног, али и обавезу да победи.

Остали наши представници, на жалост, нису имали успеха на овом такмичењу. Велемајстор Александар Инђић је у другом колу, при резултату од 1:1 у класичним партијама против Салеха Салема (УАЕ), изгубио доигравање по убрзаном темпу и тиме завршио учешће на овогодишњем купу. Украјински велемајстор Александер Арешченко био је прејак за велемајстора Ивана Иванишевића – изгубио је наш првотимац резултатом 1,5:0,5 у класичним партијама, док Теодора Ињац, и поред храбре и упорне борбе, није успела да одржи реми и у другој партији против руске репрезентативке Катерине Лагно, изгубивши меч по класичном темпу резултатом 1,5:0,5.

Светски куп је, иначе, етапа у циклусу за првака света, а двојица најуспешнијих шахиста (не рачунајући Карлсена) пласираће се на Турнир кандидата 2022. године. Такође се још осморо најбољих пласира на ФИДЕ Гран при 2022. године. Наградни фонд у мушкој конкуренцији износи 1.890.000 долара, а победнику ће припасти 110.000 долара. У женској конкуренцији укупан наградни фонд је 676.000 долара, док ће победница освојити 50.000. Такмичења се завршавају 6. августа, када се играју финални мечеви и, по потреби, доигравања.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести