У Суботици у току Прва лига Србије за мушкарце и жене: „Итака” и „Јелица ПЕП” водеће

У хотелу “Патрија” у Суботици игра се најважније државно екипно такмичење у шаху – Прва лига Србије за мушкарце и жене. Учествује 12 мушких и 12 женских екипа, које се у 11 кола боре за ласкаву титулу екипног шампиона Србије.
Gradonacelnik
Фото: Градоначелник Суботице Богдан Лабан повлачи први потез у партији Седлак - Рубљевски, фото: Приватна архива

Повлачењем првог потеза на шаховској табли у мечу између велемајстора Николе Седлака из суботичког ШК “Спартак” и велемајстора Сергеја Рубљевског из ШК “Словен” из Руме, градоначелник Суботице Богдан Лабан озваничио је почетак Прве лиге Србије за мушкарце. Осим што је такмичарима пожелео много успеха, градоначелник је захвалио Шаховском савезу Србије што је указао поверење Суботици и препустио јој организацију шампионата.

– Веома нам је драго што је Суботица по четврти пут домаћин шампионата, што значи да смо добри домаћини. Овиме је и наша прослава Дана града, који обележавамо 1. септембра, додатно увеличана и позивам све такмичаре да након својих мечева буду део манифестације и програма који ће се у наредним данима одвијати у Суботици и да одавде понесу само лепе утиске – рекао је Лабан.

У мечу Прве лиге Србије за жене између женског велемајстора Дине Беленкаје из новосадског ШК “Шахматни кружок” и интермајстора Наташе Бојковић из београдског ШК БАС први потез је повукао Саша Адамовић, потпредседник Шаховског савеза Србије, који је такмичаркама пожелео да у “најелитнијем екипном такмичењу бију добре битке, а да, као и увек, победе они најбољи и најсрећнији”. На почетку свечаности, шаховском клубу “Рад” из Београда уручена је Златна плакета за 25 година непрекидног учешћа у Првој лиги Србије за жене. Плакету је председнику ШК “Рад” Милошу Јовичићу уручио Иван Седлак, спортски директор клуба домаћина.

После шестог кола у мушкој конкуренцији на врху табеле се издвојила екипа ШК “Итака” из Београда са 15 меч бодова, испред три пратиоца – ШК “Словен”, ШК “Спартак” и ШК “Владимирци” са по 13 меч бодова. Следе ШК “Јелица ПЕП” (10), ШК “Нафтагас” (9), ШК “Раднички” (7), ВШК “2005” (5), ШК “Слога турист” (5), ШК “Светозар Глигорић” (5), “Новосадски ШК” (4) и ШК “Југовић” (3). У женској конкуренцији тренутно убедљиво води екипа ШК “Јелица ПЕП” из Горачића, са чак пет меч-бодова предности у односу на најближег конкурента – екипу ШК “БАС” (18 наспрам 13 бодова). На трећем месту тренутно се налази екипа ШК “Рад” са 12 меч бодова, а потом следе: ДШК “Основац” (11), ШК “Раднички” Рудовци (10), ШК “Југовић” (10), ШК “Шахматни кружок” (7), ШК “Златар” (7), ШК “Младост” (6), “Сомборски ШК” (5), ШК “Раднички” Београд (3) и “Новосадски ШК” (1).

За све љубитеље шаха, организатор је обезбедио пренос одређеног броја партија преко интернета. Партије се играју сваког дана од 15.30 часова, осим последњег 11. кола, које се игра 1. септембра у 13.30 часова. Након завршетка последње партије биће уприличено свечано затварање и додела пехара и медаља најуспешнијима.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести