У сусрет стогодишњици НШК-а: Реванш меч с младим надама Турске

У сусрет стогодишњем јубилеју, који ће Новосадски шаховски клуб прославити 12. фебруара 2022. године, овај наш најстарији шаховски клуб, у сарадњи са Шаховским савезом Новог Сада, организовао је други по реду меч између искусних новосадских играча и младих нада Турске.
Turska
Фото: Детаљ са серије реванш мечева између новосадских и турских шахиста, фото: Приватна архива

Овај меч резултат је добре сарадње коју НШК већ дуго има са турским шахистима, захваљујући новосадском велемајстору Драгану Шолаку, који већ дуги низ година живи и ради у Турској и тамо води своју шаховску школу.

Први меч поменутих селекција одржан је у августу ове године, када су наступила по два тима из обе државе. За А екипу Новог Сада тада су играли ФИДЕ мајстори Иван Титов, Ненад Димитријевић и Жељко Медар, као и Александар Трајковић и Никола Петровић, док је састав нашег Б тима био: Владимир Деже, Мирослав Пантић, Миодраг Дражић, Томислав Вујевић и Раде Шолак, отац Драгана Шолака, главног организатора. У овом првом сусрету, обе наше екипе су поражене од екипа шаховских школа Турске, али је већ тада за новембар заказана серија реванш мечева. Тако је Нови Сад поново угостио турске шахисте.

Као и у првом мечу, играло се двокружно, по Шевенишком систему паровања и по ФИДЕ правилима за стандардни шах. Овога пута екипа искусних новосадских шахиста успела је да нађача екипу младих нада Турске, са разликом од две меч-победе. Наиме, Новосађани су славили у четири меча, четири меча је завршено нерешеним резултатом, док је у два меча победила екипа турских шахиста. Победу нашем граду у овој другој серији мечева донели су: интермајстор Анђелко Драгојловић, ФИДЕ мајстори Миодраг Јевтић, Небојша Сомборски и Вук Савановић, као и Синиша Ремецки. Директор турнира био је Милорад Лазић, а судијски посао су беспрекорно обавиле националне судије Алмир Гагић и Светлана Стојадинов.

Замисао је да се, уколико то прилике и средства буду дозволили, сваког месеца одржавају слични мечеви, с гостовањем турских шахиста у Новом Саду.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести