Завршени полуфинални турнири првенства Србије у шаху: Шампиони Гајчинова и Дамљановић

У Новим Бановцима су завршена полуфинала првенства Србије у шаху за 2020. годину за жене и мушкарце, а нови шампиони су женски интермајстор Марина Гајчин и велемајстор Бранко Дамљановић.
Polufinale prvenstva Srbije
Фото: Победници овогодишњих полуфиналних турнира са судијским паром Станковић, фото: Приватна архива

Гајчинова је прва прошла кроз циљ, без иједног пораза, са одличних 6,5 поена из девет партија, победивши две некадашње првакиње државе – женске интермајсторе Аделу Великић и Љиљу Дрљевић! Сребрну медаљу освојила је женски велемајстор Светлана Прудњикова са шест поена, док су се на деоби трећег места са 5,5 поена нашле женски велемајстор Ана Бендераћ и наша млада нада, женски ФИДЕ мајстор Јована Срдановић, али су додатни критеријуми били на страни Бендераћ, те је њој и припала бронза. Поменуте четири првопласиране шахисткиње стекле су и право учешћа на овогодишњем Првенству Србије за жене, које ће се одржати од 14. до 22. марта.

Такмичарке у средини табеле су биле прилично изједначене, те је чак пет шахисткиња турнир завршило са по пет поена – Милена Вујчић, женски интермајстор Љиља Дрљевић, женски ФИДЕ мајстор Јована Милошевић, Катарина Несторовић и женски интермајстор Адела Великић. Женски ФИДЕ мајстор Радмила Ковачевић је посустала у другој половини турнира, изгубивши три партије заредом, док је ово Полуфинале за Анђелу Димитријевић и Марију Станковић била одлична прилика да одмере снаге са нашим најбољим шахисткињама и оне су се храбро бориле и стекле драгоцено искуство.

На мушком полуфиналу је такође било веома борбено, али наш прослављени велемајстор Бранко Дамљановић противницима није дозволио ни најмању наду – самоуверено је од првог кола кренуо ка победничком постољу и после хет трика и ремија са ФИДЕ мајстором Луком Будисављевићем и својим колегом по титули Бошком Абрамовићем нанизао још три победе и реми, те прилично убедљиво, са 7,5 поена из девет партија, први прошао кроз циљ. На деоби другог места са по 6,5 поена нашли су се велемајстори Горан М. Тодоровић и Борко Лајтхајм, али је Тодоровић имао боље додатне критеријуме, те је њему припало сребро, а Лајтхајму бронза.

Списак пласираних на овогодишње Првенство Србије за мушкарце, које се одржава од 28. марта до 5. априла, закључује млади интермајстор Новак Чабаркапа који је имао најбоље додатне критеријуме у групи играча са по шест поена, пласираних од четвртог до осмог места. У овом друштву нашли су се и: ФИДЕ мајстор Лука Будисављевић, интермајстор Саша Величковић, велемајстор Синиша Дражић и ФИДЕ мајстор Иван Мартић, те међу њима треба тражити и потенцијалне резерве за Шампионат, у случају отказа некога од директно пласираних шахиста.

Треба истаћи и одличну игру женског интермајстора Теодоре Ињац, која се храбро упустила у борбу на мушком полуфиналу и освојила 12. место са сјајних пет поена, победивши између осталих и велемајстора Борка Лајтхајма.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести