Конгресменка Тени затражила да се Ђоковићу дозволи улазак у САД

ЧИКАГО: Клаудија Тени, конгресменка из Њујорка и копредседавајући члан српског кокуса, упутила је писмени захтев државном секретару Ентонију Блинкену и другим америчким званичницима, да се Новаку Ђоковићу дозволи наступ на УС Опену под "изузећем од националног интереса", преноси Српски радио Чикаго.
djokovic yt
Фото: Youtube Printscreen

Прошле недеље је компанија Спортс Манагемент у власниству Небојсе Јовановица, уз консултације са Српско Америцком Гласацком Алијансом (САВА) и политичким стратегом др. Олгом Раваси, покренула политицку иницијативу, како би се Новаку Ђоковицћ дозволило да учествује на УС Опену, тј. да несметано допутује у Америку.

У комуникацији са конгресменком Тени, као и са другим америцким званицницима, управо је било речи о консолидовању захтева на основу правне клаузуле, тј. Председничке Прокламације 10294 од "националног интереса", која дозвољава изузеће појединим страним држављанима од постојећих Ковид-19 протокола, ако се то сматра америчким националним интересом.

Конгресменка Тени се управо позива на исту клаузулу и у свом захтеву наводи да је УС Опен виталан турнир који спаја спорт и међународну дипломатију, и има велики економски утицај, јер доноси годишњи приход од милијарду долара.

"Спречити Новака Ђоковића да се такмичи на УС Опену умањује дипломатску и економску вредност турнира, без икаквих бенефиција за сигурност и јавно здравље", истиче се у писму.

Као републиканка из савезне дрзаве Њујорк, Клаудија Тени је већ дуго поборник укидања Ковид-19 протокола и мандата за вакцине и маске, сматрајуци их личним и слободним избором сваког појединца.

Она наводи да УС Опен сам по себи нема на снази ни један ковид мандат за спортисте, нити за гледаоце, те да је једина препрека за Новаково учешће управо мандат донет од стране председника САД Џоа Бајдена.

Тени сматра да ковид мандат успостављен од стране администрације дискриминисе невакцинисане играце који су страни дрзављани, и кажњава их јер су изабрали да се не вакцинису или јавно изнесу свој статус, иако америцки тенисери несметано могу да уцествују невакцинисани.

Конгресменка Тени наводи да је то дупли стандард који нема везе са јавним здрављем, већ са контролом и политиком, наводи Српски радио Чикаго.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести