Марко Ћук о враћању старог сјаја ВК Војводина

Много изазова било је пред новом управом Ватерполо клуба Војводина, која је преузела руковођење средином октобра 2018. године.
р
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Сада су се челници црвено–белих са Слане баре суочили с још једним изазовом. Због пандемије корона вируса, стао је спорт у скоро целом свету, па је 15. марта почела пауза и за ватерполисте. Новосађани су до тада завршили сезону у Регионалној А2 лиги и требало је да почну припреме за домаће првенство, у којем су желели да обезбеде пласман међу четири најбоље екипе.

– Заиста се не зна и не може ни да се претпостави када ће и да ли ће се уопште сезона наставити. Тек када званично буде укинуто ванредно стање, моћи ће да се дискутује о томе и да се праве конкретни планови. Ако до тога дође, биће наравно потребно извесно време за припреме играча, јер су сви били у самоизолацији и нису тренирали. Оно што је, ипак, најбитније јесте то да сви остану здрави – истакао је Марко Ћук, генерални директор Војводине.

Бивши ватерполиста је, после 20 година дуге каријере коју је завршио у Новом Саду, капицу заменио фотељом у матичном клубу, у којој седи већ годину и по. С обзиром на то да је виша сила зауставила рад колектива, искористили смо прилику да начинимо неки пресек урађеног у процесу опоравка Војводине и враћању старог сјаја, како је ново руководство најавило по ступању на дужност.

– Кренули смо благо узлазном путањом. Највише смо се бавили финансијским проблемима и стабилизовањем клуба, као и унутрашњом структуром, тачније тренерима и радом с млађим категоријама. То нам је било најважније. Када је реч о првој екипи, у условима које имамо, успели смо да извучемо максимум, али наравно да увек може боље. Ово је процес, ништа не може да се уради преко ноћи и за годину и по дана, колико смо у овом послу, не може да се види велики помак – објаснио је Ћук.

Он је на чело Војводине дошао уз новог председника Драгана Ресановића, а у рад су укључени и златни олимпијци, активни репрезентативци потекли у клубу, па су браћа Гојко и Душко Пијетловић, Бранислав Митровић и Милош Ћук постали чланови Скупштине. Свачији допринос је добродошао у циљу враћања Воше на стазе старе славе, а значајан потез учинила је и држава када је прошлог августа одлучила да финансијски помогне ватерполо клубовима.

– Свака помоћ је добродошла, јер је самофинансирање спорта тешко. Није лако дођи до компанија које би желеле да се укључе у тај пројекат, поготово то важи за оне мање и не тако атрактивне, као што је ватерполо. Уз нас је увек био Град Нови Сад, а сада је и држава направила овај важан корак и то нам помаже да одржимо стабилност клуба. Тренутно због коронавируса ништа не функционише. Базен на Клиси којим управљамо је затворен и немамо тако ни приходе од његовог коришћења, а то све знатно отежава наш рад и стање у клубу. Имамо извесних финансијских донација и тренутно се на то ослањамо – поручио је Марко Ћук.

Хуманитарна акција

Пре неколико дана ватерполисти Војводине су, с председником клуба и тренерима, а раме уз раме с Војском Србије и Црвеним крстом, помагали у припремању Мастер центра Новосадског сајма за привремени смештај оболелих од коронавируса.

– На позив Града, окупило се пар нас из клуба, као и из одбојкашког и паковали смо пакете који ће волонтери касније да поделе грађанима којима су намењени. Волимо да будемо корисни и да се одазовемо оваквим акцијама. Када већ нисмо у стању да тренирамо и радимо своје послове, можемо бар да помогнемо онима који су сада у тешкој ситуацији – објаснио је Ћук.

Плод рада с младима за две-три године

Ново руководство клуба велики напор уложило је у стварање јаке школе ватерпола по којој је Војводина била позната, јер се претходних година помало каскало у месту када је реч о том сегменту. На место координатора млађих селекција постављен је искусни стручњак Зоран Масловар, у клуб се вратио бивши играч Марко Црвенко који је преузео рад с једном групом дечака и уз остале тренере полако се виде помаци у генерацијама које су будућност клуба.

– Поново се исплатила амбиција тренерског рада. Сви су предани у послу и усредсредили смо се на производњу играча. Надам се да ће се наставити у истом ритму и онда ћемо, верујем за две-три године, моћи да видимо плодове овог рада – истакао је Ћук.

        К. Бугарски

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести