СП за ватерполисте: Србија пета

Ватерполисти Србије освојили су пето место на Светском првенству које се одржава у Јужној Кореји. Изабраници Дејана Савића у мечу за пету позицију савладали су Аустралију са 13:9.
vaterpolisti srbije, vss
Фото: ВСС

То је реалан пласман за екипу која је у шест утакмица забележила четири победе (једну на петерце) и по један реми и пораз у четвртфиналу против Шпаније.

Две четвртине је Србија деловала можда и најбоље на турниру. Игра без грешке, у одбрани заустављени Кајес и Јангер а напад је водио сјајни капитен Ћук.  Голови су се ређали као на траци, било је 6:0 да би три секунде пре првог одмора Кембел смањио. Предност Србије је 2,5 минута пред велики одмор износила 9:1. Тек тада су Аустралианци дошли до даха.

У трећој четвртини је Србија пала, неке судијске одлуке су биле дискутабилне. Ривал је смањио на 10:5, почетком последњег дела је било и 10:7. Тада је Ћук четвртим голом поставио ствари на своје место, а потом су Ристичевић и Виктор Рашовић два пута били сјајни асистенти Страхињи Рашовићу, најбољем нашем стрелцу на турниру, за коначан тријумф.

Селектор Дејан Савић је кратко прокоментарисао утакмицу:

- Почетак је био у нашу корист у свим сферама. После смо имали необјаснив пад. Фатовић је тражио пресинг због велике разлике. На крају смо мало и чували резултат. Није још време за коналну анализу, главе су вруће.

Страхиња Рашовић је био све време турнира у голгетерској форми, постигао је 17 голова.

- Личили смо на сусрет са Грчком, тако се игра за Србију. Увек постоје жеља и мотив, једино против Немаца то није тако изгледало. Одиграли смо мушки и тако треба увек да буде. Много нам значи тријумф, сада смо искуснији. Направили смо искорак у каријерама. Следећи пут, ако га буде, верујем да ћемо бити још бољи. Можемо да играмо са сваком екипом нс свету. Остаје жал због пораза у сусрету са Шпанијом, тада је требало да будемо најбољи, да будемо као што смо били данас – казао је Рашовић.

Капитен Милош Ћук је рекао да је прво полувреме показатељ да екипа може много и да је могла више на овом првенству.

- Ипак неискуство је утицало да не играмо за медаљу. Свима је жао због тога. Ипак смо поправили утисак добро смо данас играли. Даје нам све ово наду да имамо шта да тражимо на следећим такмичењима, да се боримо увек за медаљу. Ово је било најнеизвесније такмичење од када пратим ватерполо. Конкуренција ће бити још жешча, видеће се то у Будимпешти. На нама је да исправљамо грешке и да следеће године будемо како треба – итакао је Ћук.

Репрезентација упонедељак рано ујутру авионом креће из Сеула преко Абу Дабија за Београд. Долазак се очекује око 11.40 часова.

Србија - Аустралија 13:9 (6:1, 3:2, 1:2, 3:4)

ГВАНЏУ: Базен Намбу универзитета. Гледалаца 2000. Судије: Вилис (Јужна Африка) и Дерву (Француска). Играч више: Србија 11 (7), Аустралија 12 (3). Петерци: Србија 1 (1), Аустралија 1 (1).

СРБИЈА: Ристичевић, Мандић 1, В.Рашовић 1, Ранђеловић 1, Ћук 4, Лазић 1, Вицо, Дедовић, Јакшић, Драшовић 1, Стојановић, С.Рашовић 4. Добожанов. Селектор Савић.

АУСТРАЛИЈА: Денерлеј, Кембел 1, Г.Форд 1, Кајес 1, Пауер, Л. Едвардс 1, Роач, Јангер 2, А. Форд 2, Пут, Хојден, Б. Едвардс 1, Хрисантос. Селектор: Фатовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести