Ако буде изручен Асанжу прети најозлоглашенији затвор у САД

ЛОНДОН: Оснивач Викиликса Џулијан Асанж морао би скоро да умре да би се извукао из вероватно најозлоглашенијег затвора у Сједињеним Америчким Државама, ако би га осудили за оптужбе за шпијунажу и послали тамо, речено је данас на суду у лондонском Олд Бејлију.
a
Фото: Youtube Printscreen

Асанж, који се бори против захтева за изручење САД, вероватно би био послат у савезни затвор Супермакс у Фиренци, у Колораду, ако буде осуђен, изјавила је Морин Беирд, бивша управница Казнено-поправног центра Метрополитан у Њујорку, пренео је АП.

Она је рекла да ће се Асанж вероватно суочити с најтежим затворским условима које САД могу да наметну, условима који доводе до низа менталних проблема, укључујући анксиозност и параноју.

"Из мог искуства, скоро три деценије рада у савезним затворима, сложила бих се да дуготрајна изолација може имати озбиљне негативне ефекте на ментално здравље затвореника", рекла је Беирдова.

Према њеним речима, Асанж ће бити вероватно под посебним административним мерама ако буде изручен САД, како у истражном притвору, тако и након било какве осуђујуће пресуде, због забринутости око националне безбедности унутар америчке владе.

Према овим мерама, које су дискреционо право америчког државног тужиоца и које су коришћене за осуђене терористе, затвореници готово цео дан проводе затворени у својим ћелијама без контакта с другим затвореницима и мало контаката са спољним светом.

С обзиром на вероватноћу захтева за посебним административним мерама, Беирдова је рекла да ће једино место за њега бити Супермакс у Фиренци у Колораду, осим ако не дође до озбиљне промене у његовом медицинском статусу.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести